keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Karhun hetki

Markku Pirttimaa on tehnyt valokuvakirjan karhusta, ja maisemista: Karhun hetki = The hour of the bear (Mäntykustannus, 2011; ISBN 978-952-5712-92-6). Kirjan kaikki tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi, mikä tekee tästä mainion lahjakirjan myös ulkomaiden suuntaan.

Karhun lisäksi kirjassa kerrotaan muistakin metsän eläimistä, mutta karhu on selvästi pääosassa. Ja hienoja karhukuvia Pirttimaa on ottanut. Tosin tekstissä taitaa jäädä kertomatta, miten kuvat on loppujen lopuksi otettu - piilokojusta syötin tai haaskan avulla olettaisin.

Karhu tuodaan kirjassa esiin melko lailla ihannoiden. Kovin yksinkertaistahan luonnon dynamiikka ei ole.

Esimerkkinä mainittakoon, että kun suurpetojen kannat ovat nopeasti kasvaneet Suomessa on samalla käymässä kalpaten metsäpeuralle, jotka suurpedot kovasti kurittavat nykyään. Toivottavasti jonkinlainen tasapaino saadaan aikaan.

Mutta tämä kirja on joka tapauksessa hieno työnäyte Pirttimaalta, ensiluokkaista työtä, ja ehkä paradoksaalista oli se että melkeinpä eniten pidin maisemakuvista, niistä joissa karhua tai muita eläimiä ei näkyvissä ollut.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uskomatonta tämä metsäpeura-kortti, joka vedetään joka kerta esiin. Suurpedot ja metsäpeurat mahtuvat hyvin asumaan Suomen maahan. Suomessa on ainoastaan metsästäjiä liikaa. Siirretään poronhoitoalue 500km pohjoisempaan, niin löytyy metsäpeuralle tilaa.

Juha Haataja kirjoitti...

Metsästäjiä riittää - ja muitakin petoja luulisi Suomeen mahtuvan.