perjantai 17. helmikuuta 2012

Kuka on nähnyt tuulen? Runoja ja satuja maailmalta

Tämä kokoelma on mainio näyte Kirsi Kunnaksen taidoista lapsille suunnattujen runojen ja tarinoiden suomentamisessa: Kuka on nähnyt tuulen? Runoja ja satuja maailmalta (WSOY, 2011; ISBN 978-951-0-36461-1). Kuvituksen ovat tehneet Riikka Jäntti, Anne Peltola ja Pia Westerholm.

Kirjassa oli monen monta hienoa yllätystä, muun muassa Walt Whitmanin ja T. S. Eliotin runot, jotka Kunnas on saanut soimaan suomen kielellä. Ja vaikka sanotaan että runo ei voi olla humoristinen, tämä sopii melkeinpä vastaesimerkiksi, runo "Koivut", kirjoittajana Walter Pritchard Baten:

Koivut valkeat, solakat,
metsän hämyssä hohtavat.
Yöksi päivää luulevat kyllä,
kun niillä on yöpaidat yllä.

Kirjassa oli tässä runossa painovirhe, siinä luki "mesän" kun piti olla "metsän". Yleisesti ottaen kirjan oikoluku kyllä oli huolellisesti tehty.

Eikä kuvituksenkaan suhteen ole valittamista, vaikkakin se että kolme hyvin erityylistä kuvittajaa ovat tässä esillä sai paikka paikoin tuntumaan että kirja olisi vähän kursimalla kasaan tehty, kokonaisuus siitä vähän kärsi. Mutta lukemaan ja katsomaan houkutteleva kokonaisuus tämä kirja on kuvituksen hajanaisuudesta huolimatta.

Ei kommentteja: