maanantai 6. helmikuuta 2012

Tilinteon hetki

Erikoinen retki pimeään viidakkoon, tämä Jeff Longin romaani Tilinteon hetki (Like, 2005; suom. Pauliina Klemola; ISBN 952-471-500-7). Teos kertoo USA:n armeijan yrityksistä löytää ja palauttaa Kambodzaan kuolleita ja kadonneita sotilaitaan takaisin kotimaan maaperälle.

Romaanin päähenkilö on valokuvaaja Molly Drake, joka saapuu tekemään valokuvareportaasia etsijöiden työstä. Mutta kun hänen kameransa tallentaa kaivoon upotettuja vainajia, punaisten khmerien tekosia, joutuu Molly kumppaneineen joko poistumaan maasta - tai etenemään syvälle viidakkoon.

Ja viidakkoon sitä mennään. Kirjan alussa Long jo leikittelee mystisillä aineksilla, muun muassa Draken uuden kalliin digikameran jpeg-tiedostoissa esiin putkahtelevien kummallisten hahmojen kautta.

Mutta viidakossa kaikki muuttuu, ja pian alkavat retkikunnan välit rakoilla. Entä ketä mukana olevat ihmiset loppujen lopuksi ovat - kaikilla tuntuu olevan menneisyydessään jotain hämärää.

Aikamoisen kertomuksen Long aineksistaan punoo. Ei ihan kaikkein uskottavimmasta päästä tämä kertomus, ja vähän kummallinen sekoitus kauhua ja seikkailua viidakossa, mutta kyllä kokki ainekset jotenkuten saa soppassa maistumaan.

Ei kommentteja: