tiistai 28. helmikuuta 2012

Metsäpeura - Rangifer tarandus fennicus

Lauri Kontron teksti ja Antti Leinosen valokuvat, niistä syntyy hieno luontokirja: Metsäpeura - Rangifer tarandus fennicus (Maahenki, 2011; ISBN 978-952-5870-29-9). Kirja on perusteos metsäpeurasta, sen historiasta, käyttäytymisesta ja suojelusta.

Metsäpeura eli suomenpeura, Rangifer tarandus fennicus, on melko tuntematon eläin, paljon tuntemattomampi kuin puolikesy serkkunsa poro. Metsäpeura elää enää vain Suomessa ja Venäjän Karjalassa, mutta aikoinaan sen levinneisyys on ollut hyvin laaja kautta Euroopan.

Metsäpeuran tulevaisuus on kaikkea muuta kuin varma suurpetojen määrän voimakkaan kasvun takia, erityisesti suden ja ilveksen. Suojeleminen ei ole helppoa, mutta tämä kirja jos mikä kertoo miten toimeen voitaisiin tarttua, jotta tämä ihmeellinen eläin saataisiin säilymään Suomen luonnossa.

Kirjan valokuvat ovat komeita, ja teksti asiantuntevaa ja selkeää, sellaista jota mielellään lukee uutta oppiakseen. Metsäpeura on selviytynyt jääkausista, mutta selviääkö se nykyajan Suomesta?

2 kommenttia:

ruusutarha.blogspot.fi kirjoitti...

Voi, tuon kirjan haluaisin. Rakastan peuroja ja kauriita. Voiko upeampia eläimiä ollakaan. Todellakin. Kunpa ne selviäisivät. Täällä Pohjanmaalla ainakin ilvekset tekevät tuhojaan jo hyvällä alulla olevien kauriiden joukossa.

Juha Haataja kirjoitti...

@Metsätonttu: Jep, toki ilveksetkin ovat komeita, mutta metsäkauriit eivät tässä kamppailussa taida oikein pärjätä.