torstai 23. helmikuuta 2012

Oligarkit - helppoa rahaa ja katoavaista valtaa kapitalistisella Venäjällä

Claes Ericson tarjoaa mahtavan tietopaketin Venäjän talousjärjestelmän mullistuksesta: Oligarkit - helppoa rahaa ja katoavaista valtaa kapitalistisella Venäjällä (Docendo, 2011; suom. Maarit Tillman; ISBN 978-951-0-38325-4). Kirjasta löytyy Roman Abramovitš, Boris Berezovski, Mihail Hodorkovski ja monen monta muuta keskeistä vaikuttajaa viime vuosikymmenten Venäjällä.

Ericson on tehnyt perusteellista työtä ja kertoo kiehtovan tarinan niistä kolmesta vaiheesta joissa nyky-Venäjään päädyttiin Neuvostoliiton romahdettua. Ensimmäisessä aallossa omaisuuksia kahmivat ne, joilla oli suhteita Neuvostoliiton aikaiseen valtaeliittiin. Toisessa vaiheessa rikastuivat keinoja kaihtamattomat yrittäjät, jotka hyödynsivät tilaisuuden kuin tilaisuuden voittojen kahmimiseen.

Ja lopuksi, Putinin tultua valtaan, valtion virkakoneista alkoi tiukentaa otettaan, ja moni rikastuneista joutui vankilaan tai luopumaan omaisuudestaan. Poliittisesti aktiivinen ei saanut enää olla jos halusi säilyttää omaisuutensa Venäjällä.

Kirjan kiehtovinta antia ovat lukuisat minielämänkerrat, joissa kerrotaan niin superrikkaista kuin muista Venäjän keskeisistä toimijoista ja vallankäyttäjistä. Raja rikollisen ja liikemiehen välillä on ollut hyvin häilyvä, ja tämä on tarjonnut mahdollisuuden valtiolle järjestää pois kuvioista ne äkkirikastuneet, jotka ovat muodostuneet ongelmaksi vallankäytön kannalta.

Venäjän siirtyminen kapitalistiseen järjestelmään lyhyessä ajassa on hurja kertomus, jossa monet asiat ovat jääneet ja ehkä jäävätkin lopulta täysin selvittämättä, sen verran paljon eri toimijoiden ja kommentaattoreiden kertomukset poikkeavat toisistaan.

Ericson tekee joka tapauksessa erinomaista työtä kirjassaan kertoessaan, mitä tapahtui - ja myös niistä asioista joista ei mitään varmaa tietoa ole.

Ei kommentteja: