torstai 27. lokakuuta 2011

Tunteella! - Voimaa tekemiseen

Jarkko Rantanen paneutuu tunteiden kautta tekemiseen kirjassa Tunteella! - Voimaa tekemiseen (Talentum, 2011; ISBN 9789521415463). Lähtökohta on työelämäkeskeinen - "tunteista enemmän voimaa tekemiseen" - mutta myös muita olemisen ja elämisen aihepiirejä pohdiskellaan.

Jonkinlainen "työn sankarin" eetos kirjan taustalla on, mutta ei kuitenkaan ihan kauhean oravanpyörämäisellä tavalla.

Teoksen osassa 1 - "Tunteet ja suorituskyky" - Rantanen perustelee, miksi eri tyyppisiin tunteisiin on syytä kiinnittää huomiota, tavoitteena hyvä suorituskyky: "[V]oisimme tehdä arjestamme ja työelämästämme valtavan paljon parempaa, mielekkäämpää ja tyydyttävämpää, mutta myös tehokkaampaa ja tuloksekkaampaa."

Ihan hirveän kovista arvoista tässä ei onneksi ole kysymys: "Ilman tunteita ei synny mitään. […] [K]un tunteet vähenevät, myös mielikuvitus, aloitteellisuus, luovuus, päätöksentekokyky ja kiinnostuneisuus vähenevät."

Rantanen on valinnut pohdiskelunsa kohteeksi 12 perustunnetta, jotka hän on ryhmitellyt neljään luokkaan: uteliaisuus, hämmennys ja hämmästys; viha, inho ja suru; häpeä (nolostuminen) ja ylpeys; myötätunto, hilpeys, innostus ja VAU:n tunne. Ei hassumpi luettelo!

Entä mitä kannattaisi työelämässä tehdä? Yksi mielenkiintoinen idea on ottaa tunteet mukaan suunnitteluun, miksei vaikka strategiatyötä myöten: "Olemme kollegoideni kanssa kokeilleet yksittäisten tunteiden toimivuutta mitä erilaisimmissa tilanteissa: johtamisen keinona, johtoryhmien vauhdittajana, asiakkuuksien hoitamisessa, markkinoinnin ja viestinnän suunnittelussa, hankalien vuorovaikutustilanteiden kohtaamisessa, palkitsemisessa. […] Rohkeimmat johtoryhmät ovat lähteneet miettimään strategiansa toteuttamista yksittäisten tunteiden avulla."

Ei hassumpi kirja; innostuksen tunne on paikoin aika lailla hollilla kirjaa lukiessa.

Ei kommentteja: