Kirjan otsikko sekä kiinnosti että epäilytti: Suomalaisia innovaatioita Suomi-konepistoolista Habbo Hotelliin (Gummerus, 2011; ISBN 9789512083688). Kirjoittajilla - Juha Oksanen, Pekka Pesonen, Nina Rilla, Jani Saarinen - näyttää olevan taustaa VTT:llä, mikä ehkä selittää kirjan joitakin valintoja ja painotuksia.
Johtuen kirjan rakenteesta, joka perustuu lyhyisiin kuvauksiin yli 150 innovaatiosta, en oikein saanut otetta siitä, mitä kirjoittajat innovaatiolla loppujen lopuksi tarkoittavat. Miten tuote tai palvelu syntyi, siis miten se innovoitiin? Nyt kerrotaan vain luettelomaisesti yhdestä ja toisesta suomalaisesta oivalluksesta.
Kirjassa on runsaasti teknisiä tuoteinnovaatioita (oikeastaan tekisi jo mieli vaihtaa innovaatio-sana keksinnöksi, mutta menköön). Lisäksi puhutaan palveluista ja sosiaalisista innovaatioista.
Sosiaaliseksi innovaatioksi kai voi lukea Suomen valtion kehittämän neuvolajärjestelmän (1926): "Toiminnalla on ollut kattavia sosiaalisia vaikutuksia, jotka ovat näkyneet lasten, äitien ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden parantumisena." Toinen vastaava on maksuton kouluruokailu (1943), jonka vaikutukset terveyteen ja tapakasvatukseen ovat olleet erittäin merkityksellisiä.
Vuodelta 1964 huomasin Fiskarsin liikennevalojärjestelmän; olen aina vähän ihmetellytkin miksi liikennevalopylväissä lukee Fiskars, mutta historian siipien havinaa tässä on, kohta 50 vuoden ajan.
Itselleni työn puolesta tutumpia asioita ovat Okmeticin piikiekot (1987) ja Azipod-potkurijärjestelmä (1991), joiden kummakin suunnittelussa on käytetty apuna tietokonemallinnusta ja simulointia.
Mielenkiintoinen oli käytettyjä nestepakkauksia hyödyntävä Ecogas-prosessi (1998), joka selittää sen miksi nestepakkaukset voidaan kierrättää paperihylsyjen raaka-aineeksi. Niin muovi, alumiini kuin kuitu hyödynnetään. Hieno juttu!
Mutta jäikö kirjasta mitään käteen? Muutama satunnainen kiinnostava detalji löytyi, mutta ei mitään suurempaa tarinaa tai juonta. Hyvä idea, mutta aiheen syvällisempi käsittely olisi ollut kyllä tarpeen.
several storylines
7 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti