perjantai 23. syyskuuta 2011

Vastaiskuja inhimillisen elämän puolesta

Kasvatustieteen professori Kari Uusikylä osaa sanomisen taidon. Kirja Vastaiskuja inhimillisen elämän puolesta (PS-kustannus, 2010) iskee suoraan nyky-yhteiskunnan järjettömyyksiin, siihen että vain huippuyksilö kelpaa eikä inhimillisyyttä arvosteta.

Uusikylä varoittaa luvun 5 alussa: "Jos olet huumorintajuton tosikko etkä osaa lukea rivien välejä, älä lue tätä lukua. Et ymmärrä tekstiä, tai ymmärrät sen väärin." Luulenpa että myös muita kirjan kohtia lukiessa saattaa aamukahvi mennä väärään kurkkuun, niin tiukkaa tekstiä kirjassa on, ja usein viesti iskee rivien välistä ja saa hykertelemään.

Tekstissä "Olemme ihmisiä, typerys!" Uusikylä kertoo vallankäyttäjästä, joka vaati kuntatyöntekijöitä tehostamaan toimintaansa iskulauseella It's innovation, stupid. Ja näin Uusikylä tervehtii vallan huippua: We are human beings, stupid!

"Älä ole pöhkö" sopii moneen nykyisen kilpailuyhteiskunnan ilmiöön. Mikä tässä kaikessa on ihmeellistä on se, miten kiltisti ihmiset ottavat kaiken järjettömyyden vastaan. Onko tosiaan niin että olemme lampaita joita kuka tahansa vähänkin röyhkeämpi tyyppi saa vedätettyä miten tahansa?

Uusikylä kertoo, miten kannustepalkkioita jaetaan kaikilla tasoilla: siivooja saa pienen kannustelisän "verestä, oksennuksesta ja ulosteista mutta ei virtsan luuttuamisesta". "Entä jos talousrikolliset sovittaisivatkin rötöksensä vankilan sijasta metron vessasiivoojina, seitsemän euron tuntipalkalla, asianmukaisin eritekannustein tietenkin?"

Älykkyyden ihailu on mennyt järjettömyyksiin: "Kun joku konsernijohtaja muistuttaa taas mediassa, että viidesosa suomalaisista ei kelpaa tulevaan uljaaseen tietoyhteiskuntaan, on syytä valpastua. Narsistinen luonnehäiriö ellei peräti psykopatia, joka ilmenee tunnekylmyytenä, äärettömänä itsekkyytenä ja muiden alistamisena, on paljon vaarallisempi yhdistelmä kuin köyhyys ja vähäinen älykkyysosamäärä."

Uusikylä huomaa kirkkaasti, miten huterolle pohjalle poliitiikkojen sanomiset rakentuvat, esimerkiksi hurskastelu yhteisöllisyydestä: "Sitä on tuhottu julmasti työelämässä ja kouluissa hajottamalla toimivia yhteisöjä. [...] Peto ajaa meitä takaa: Ole tehokas! Ole ylivertainen! Ole huippu! Suomi on nostettava maailman huipulle! Uhraa itsesi, perheesi ja elämäsi ja sinusta tulee Menestyjä." Tämän Uusikylä kirjoitti pohtiessaan Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien taustoja.

Mikä tästä kaikesta nousee esille on se, että röyhkeys tuntuu riittävän siihen että sanomisia kuunnellaan, riippumatta siitä onko sanomisissa mitään järkeä. Uusikylällä on riemastuttavia poimintoja julkisuudessa paistattelevista "viisaista", joiden sanojen takaa paljastuu ammottava tyhjyys, oman edun tavoittelu ja jopa ilkeys.

Erinomaisesti toimii teksti, jossa Uusikylä panee Antti Hyryn ja Pekka Himasen keskustelemaan toistensa ohi, käyttäen kummaltakin poimittuja sanontoja ja lauseita. Nerokasta - ja kuinka selvästi piirtyy ero todellisen viisauden ja sanallisen näppäryyden välillä.

Uusikylä nostaa esille sen, miten suomalaista peruskoulua pilkattiin koko 1990-luku. Peruskoulun puolustajia haukuttiin siitä, että he edustavat "kuolleeksi luultua yhteiskuntakäsitystä". Opettajankoulutusta ivattiin myös: "Mitä opettajat muka maisterin tutkinnolla tekevät?" Mutta onneksi jotkut ajattelivat yhteistä hyvää: "Köyhä ja rikas lapsi ansaitsevat yhtä hyvän koulun, suomalaisen peruskoulun."

Nyt kun suomalaista peruskoulua ihaillaan kaikkialla maailmassa, kritiikki on hetkeksi vaiennut ja "eliittikouluja" ei enää ajeta yhtä suurella innolla. Mutta saa nähdä kuinka kauan tätä kestää ja taas yritetään romuttaa sitä mikä Suomessa toimii: "Kukaan pilkkaajista ei ole tunnustanut olleensa väärässä, saati pyytänyt anteeksi perättömiä puheitaan, joiden takana olivat usein tietämättömyys, ilkeys ja etujen hamuaminen."

Uusikylä ei sitoudu mihinkään puoluekantaan: "Lampaat määkivät laumassa, ja pässejä vedetään narusta milloin minnekin. Ihmisen taakkana on ajattelemisen pakko. Poliitikkojen toilailuja seuratessa taakka tuntuu välillä kohtuuttoman raskaalta."

Yhteenveto: Onpa hyvä kirja - inhimillisen elämän puolesta!

(Korjasin Uusikylän nimen oikeaan muotoon - pitäisi olla tarkempi näissä.)

3 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Tulipa mieleen, missä olin häntä asiasta kuullut: kts. video (kohdasta 31:40).

Metsätonttu kirjoitti...

Niinpä...

Juha Haataja kirjoitti...

@Jarno: Kiitos videovinkistä!