keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Alkuräjähdys on kesken

Markku Envallin tuore aforismikokoelma on nimeltään Alkuräjähdys on kesken (WSOY, 2011, ISBN 978-951-0-37287-6). Ja ei kun asiaan, kirjan kannesta poimittuna kaksi ajatelmaa: "Uutiset ovat kuplia ajan virran pyörteissä." "Sanattomuus on sanojen takaisen tarkin ilmaisu."

Terävästä, tiiviistä sanonnasta on tässä kyse. Ja vaikka kirja on ohut, tarjoaa se huimasti ajateltavaa, sivut on täytetty toisiinsa liittyvien aforismien nipuilla niin että ajatus täydentää toistaan, ja joskus kyseenalaistaakin.

Lukemista haittasi hitusen sen, että tekstin oikoluku oli jäänyt vähän kesken, siellä oli oikeinkirjoitusvirheitä ja ajatusvirheitä, esimerkiksi sama sana toistettuna turhaan peräjälkeen, tai aforismi leikattuna keskeltä kahtia useampaan osaan.

Tässä muutamia poimintoja. Tosin irrallaan muista teemaa käsittelevistä aforismeistä nämä eivät ehkä toimi yhtä tehokkaasti:

Kun jokin on kyllin typerää, on sitä sen siksi väittäminenkin.

Voiman lajeista kärsivällisyys, ylpeyden lajeista vaatimattomuus, kerskunnan lajeista vaitiolo.

Kuuntelija on rysä, johon puhuja ui.

Ihmettely synnytti filosofian ja kuoli mediaan, jolle ei ole olemassa edes yllätystä.

Ei tajuntateollisuus vaan tajunnantäyttöteollisuus. Se pullottaa meidät, kunnes pullotamme.

Tajuntateollisuuden suppea tavoite: kerätä pois raha. Laaja: estää näkemästä. Lopullinen: pitää rauhallisena.

Erinomaista, iskevää, oivaltavaa. Ja vaikka en ole aina samoilla linjoilla Envallin maailmakuvan kanssa, aforismit olivat silti nautittavia, kuten taitava sanankäyttö aina, ja tässä vielä ehkä erityisen terävänä ja osuvana. Näkemysten kyseenalaistaminen, se tuntuu hyvältä.

Ei kommentteja: