perjantai 9. syyskuuta 2011

Ihmisryöstön käsikirja

Donald E. Westlaken tunnetuin dekkarihahmo on Dortmunder, epäonninen pikkurikollinen joka jouduttuaan pulaan joutuu käyttämään kaiken neuvokkuutensa päästäkseen pälkähästä. Ja usein syynä on pikkutarkka rikossuunnitelma, joka syystä tai toisesta ei toimikaan aiotulla tavalla.

Dekkari Ihmisryöstön käsikirja (WSOY, 1994, suom. Kalevi Nyytäjä) muuntelee Dortmunder-tarinoiden peruskaavaa. Tällä kertaa rikossuunnitelma ei ole Dortmunderin käsialaa, vaan porukka löytää dekkarin jossa on pomminvarma suunnitelma: tehdään lapsenryöstö ja vaaditaan lunnaita.

Asiat kääntyvät vinksalleen aika nopeasti, eikä vähiten siksi, että kidnapattu poika osoittautuu lapsineroksi, joka vedättää roistoja mennen tullen. Ja ympärillä häärää FBI, eikä suunnitelmakaan osoittaudu pomminvarmaksi. Joten kiemura kiemuran perään on tiedossa, lukijan nauruhermoja kutkuttavaa dekkarimeininkiä.

2 kommenttia:

ruusutarha.blogspot.fi kirjoitti...

En yleensä lue dekkareita, se oli mieheni intohimo. Mutta tuon haluaisin lukea jostakin syystä...Kiitos!

Juha Haataja kirjoitti...

Westlake kirjoitti monentyylisiä kirjoja, ja käytti myös nimimerkkejä. Joskus tuntuu että voiko näissä olla sama kirjoittaja, niin erilaisia kirjoja Westlake teki. Tätä hän itsekin ihmetteli - ehkä epäonninen antisankari Dortmunder oli tarpeen tasapainottamaan hänen muita kirjojaan.