maanantai 12. syyskuuta 2011

Rikoskirjailijan kuolema

P. D. Jamesin dekkari Rikoskirjailijan kuolema (WSOY, 1991, suom. Leena Tamminen) kertoo tv:stä tutun Adam Dalglieshin tutkimuksista. En ole Jamesin dekkareita aiemmin lukenut, joten oli kiinnostavaa nähdä miten kirjan tunnelma eroaa tv-elokuvista.

Tässä dekkarissa James leikittelee dekkarikirjallisuudella, sillä kirja sijoittuu rikoskirjailijoiden maailmaan, ja tapahtumat käynnistyvät kun menestynyt rikoskirjailija Maurice Seton löydetään veneestä ajelehtimassa, molemmat kädet katkaistuna kultaisten kalvosinnappien alapuolelta.

Käy ilmi, että kyseistä kohtausta oli ehdotettu Setonille seuraavan romaanin tapahtumaksi. Motiiveja rikokseen - jos kyseessä rikos onkaan - löytyy joka suunnalta, samaten enemmän tai vähemmän uskottavia alibeja.

Dalgliesh joutuu seuraamaan tutkimuksia sivusta, sillä hän on parhaillaan lomalla seudulla jossa rikos tapahtuu, mutta se ei juurikaan vähennä hänen kiinnostustaan tapaukseen. Pian Dalgliesh on kietoutunut perin pohjin rikoskirjailijan elämän salaisuuksiin.

Mukaansa tempaava dekkari, tosin sen tehoa jonkin verran heikensi loppu, jossa tapahtumat saavat selityksensä vähän turhankin suoraviivaisesti, ikään kuin James ei olisi jaksanut kirjoittaa dekkariaan ihan loppuun asti. Mutta hyvä perusdekkari tämä on siitä huolimatta.

Ei kommentteja: