perjantai 2. syyskuuta 2011

Löytöretki Helsinkiin: paikkoja, polkuja, puutarhoja

Taneli Eskola ja Julia Donner ovat tehneet hienon valokuvakirjan Helsingistä: Löytöretki Helsinkiin: paikkoja, polkuja, puutarhoja (Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2008; ISBN 9789524681476).

Eskola on toiminut valokuvaajana ja Donner kirjoittajana. Kirja lähestyy kaupunkia ikään kuin puutarhana, tai metsänä jossa vaelletaan, löytäen tuoreita ja omaperäisiä näkökulmia tuttuihin maisemiin.

Pidin erityisesti valokuvista. Teksti oli ehkä makuuni turhan abstraktia, akateemista. Mutta valokuvat, ne olivat laadukkaita ja mukana oli aika monta sellaista jotka saivat viipymään pitkään niiden parissa. Hienoja oivalluksia.

Kirjan lopussa oli vielä valokuvaajan jälkisanat, ja siellä oli mainioita huomioita, esimerkiksi Mikko Rimmisen kirjoittaman Pussikaljaromaanin tapahtumapaikoista. Helsinki, tuoreesti nähtynä.

Nyt kun elokuvateattereihin tuli Pussikaljaelokuva, on mielenkiintoista verrata tämän kirjan ja elokuvan kuvamaisemia. Elokuva-arvioiden perusteella näyttää, että vähän samaa tyyliä siellä on haettu kuin tässä kirjassa.

Joka tapauksessa Löytöretki Helsinkiin on hieno valokuvakirja, ja omintakeinen näkymä Helsingin olemukseen. Kuvia kestää katsoa pitempäänkin.

Ei kommentteja: