torstai 13. syyskuuta 2012

Winogrand - figments from the real world

Onkohan Garry Winograndin tuotannosta parempaa kokonaisesitystä kuin tämä John Szarkowskin vuonna 1988 näyttelyä varten kokoama 260-sivuinen isokokoinen kirja: Winogrand - figments from the real world (Museum of Modern Art, 1988; ISBN 0-87070-640-1).


Winogrand sai vaikutteita mm. kahdesta amerikkalaisen valokuvataiteen merkkiteoksesta, Robert Frankin kirjasta The Americans ja Walker Evansin kirjasta American Photographs.

Winograndin valokuvissa on älyä, usein huumoria, ja säännöllisesti tinkimätöntä suoraa katsetta, olkoon kohde millainen tahansa. Alla oleva kuva lienee Winograndin tunnetuimpia otoksia, ellei kaikkein tunnetuin. Kerta kerran jälkeen tämä valokuva saa ajattelemaan.


Winogrand kehitti oman ilmaisukielensä, mutta ei juurikaan dokumentoinut tekemisiään tai jättänyt jälkeensä kirjallista materiaalia. Tämä kirja on laadittu valokuvien, Winograndin ystävien muistikuvien ja arkistoista löytyneiden haastattelunauhojen pohjalta.

Kirjan tekeminen on ollut iso työ, mutta tuloksena oleva teos on todella vaikuttava, se dokumentoi Winograndin pitkän ja monipuolisen uran eri vaiheet. Valokuvaajan elämäntyö, näissä kansissa.

Ei kommentteja: