tiistai 11. syyskuuta 2012

American photographs

Walker Evansin valokuvakirja on eräs vaikutusvaltaisimpia valokuvataiteen merkkiteoksia, nyt ja vuonna 1938 kun kirja julkaistiin ja siihen liittyvä näyttely järjestettiin. Kirjastosta löytyi eräs versio kirjasta, ei alkuperäisen veroinen mutta kiinnostava siltikin: American photographs (Errata Editions, 2008; ISBN 978-1-935004-02-8).


Evans kuvasi FSA:n (Farm Security Administration) toimeksiannosta 1930-luvun suurta pula-aikaa. Tämän teoksen valokuvista on tullut suoranaisia muistomerkkejä ihmisten elämästä vaikeissa, lähes epäinhimillisissä olosuhteissa.

Kuten aiemmin mainitsin kirjan The Americans yhteydessä, The Online Photographer hehkutti Walker Evansin kirjan American photographs uutta painosta, ja syystä.

Mutta ensi hätään riittää tämäkin kirjan painos. Tässä versiossa on alkuperäisen teoksen sisältö, mutta suurin osa sivuista on ladottu neljä aukeamaa yhdelle aukeamalle, siis neljäsosakoossa. Ja muutkin sivut on kopioitu alkuperäisteosta pienempään kokoon, kuten alla näkyy.


Jonkinlaisen käsityksen alkuperäisen teoksen vaikuttavuudesta tästä kirjasta silti saa. Teoksessa on myös Lincoln Kirsteinin kirjoittama essee jossa pohditaan Evansin merkitystä valokuvauksessa.

Tämä kirja sai suuresti kiinnostumaan alkuperäisestä teoksesta ja tuosta TOPin mainostamasta uudesta painoksesta, joka on kohtuullisen edullinenkin. Siispä pakko oli laittaa se tilaukseen, tällaista klassikkoa ei kerta kaikkiaan voi ohittaa.

Ei kommentteja: