maanantai 10. syyskuuta 2012

The Americans

Robert Frankin teos on yksi kaikkien aikojen kuuluisimpia valokuvakirjoja, ja täytyy myöntää että valokuvissa on edelleen ytyä: The Americans (Scalo, 1993; ISBN 1-881616-12-6). Alunperin teos on ilmestynyt vuonna 1959.


Frankin valokuvakirjan esipuheen on kirjoittanut Jack Kerouac, ja tyylilleen uskollisena Kerouac maalailee kuvaa sellaisesta Amerikasta jossa on särmää ja karheutta, sitä todellisuutta joka Hollywoodin valkokankaille harvoin päätyy. Ja tällaisen viestin Kerouac Frankille välittää: "You got eyes."

Sanottakoon kuitenkin, että kuvien painojälki ei kaikilta osin ole tässä kirjan painoksessa sitä mitä odotin, ja osasta kuvia oli tarttunut väriä vastakkaiseen sivuun, tosin kun kuvia oli vain yksi kullakin aukeamalla tämä ei niin paha ongelma ollut. Mutta luulen että parempaankin jälkeen olisi ollut mahdollisuuksia.

Tästä pienestä kritiikistä huolimatta kirja on melkoinen merkkiteos. Lainasin kirjan The Online Photographer -blogissa olleen artikkelin innostamana, siinä viitattiin tähän Robert Frankin teokseen, joka oli ehkä saanut inspiraatiota 20 vuotta aiemmin ilmestyneestä Walker Evansin valokuvakirjasta American Photographs.


Frank otti valokuvansa apurahalla (John Simon Guggenheim Memorial Foundation) rahoitetuilla matkoilla ympäri Amerikkaa, aloittaen vuonna 1955. Wikipedian mukaan Frank otti kaikkiaan 28 000 valokuvaa, joista 83 päätyi kirjaan The Americans.

Monet teoksen valokuvista ovat muodostuneet suorastaan ikoneiksi, joihin näkee viitattavan yhäkin säännöllisesti, mutta vasta kirjassa yhteydessä muihin valokuviin ne saavuttavat täyden tehonsa.

Ei kommentteja: