keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Robert Doisneau - 1912-1994

Jean-Claude Gautrand kertoo tässä valokuvakirjassa 1900-luvun valokuvataiteesta ja eräästä sen suurista nimistä: Robert Doisneau - 1912-1994 (Taschen, 2003; ISBN 3-8228-1612-4). Tekstit on käännetty ranskasta myös englanniksi ja saksaksi.


Tämä pienikokoinen kirja oli kuvien laadun suhteen yllättävänkin hyvä, vaikka eihän näin pienessä koossa painetuista kuvista tietenkään kaikki hienoudet paljastu ilman suurennuslasia. Joka tapauksessa kirjassa on melkoinen siivu Ranskan ja valokuvataiteen historiaa, virtuoosilta joka otti tavallisista ihmisistä kuvia jotka elävät ja hengittävät yhä tänään, vaikka valokuvien kohteista on aika useimmista jo jättänyt.

Moni kirjan kuva oli ennestään tuttu, mutta useampi oli tuntematon, mainio uusi tuttavuus, joiden parissa vierähti useampikin tovi. Doisneau tunnetaan huumorista, jota valokuvista usein löytyy, ja kuvat ovat levinneet laajalle postikorteissa ja vastaavissa käyttötarkoituksissa.

Kirjan kanteen on poimittu Doisneau'n kuuluisin kuva Le baîser de l'hôtel de ville, suomeksi "Suudelma Pariisin kaupungintalon edessä". Kirjassa on loputtomasti löydettävää, ja kumma kyllä, näissä valokuvissa on valoa ja iloa vaikka sodankin keskellä.

Ei kommentteja: