torstai 6. syyskuuta 2012

Watersides

Tekijän nimi J. H. Lartigue lukee kirjan kannessa, ja valokuvateoksen nimi on Watersides (Bookking International, 1990; ISBN 2-87714-046-6). Ja kyllä, tämän teoksen valokuvat on ottanut Jacques-Henri Lartigue, jota pidetään yhtenä 1900-luvun suurenmoisimmista valokuvaajista.

Kuvia yhdistävä teema on ranta, ja monenlaista kuvaa rannan tapahtumista tästä teoksesta löytyykin. Mukana oli muutama tuttukin kuva, mutta useimmat olivat itselleni uusia, ja niissä oli sitä tuoreutta josta Lartigue on tunnettu.

Kuitenkin, loppujen lopuksi, tulee mieleen että tämänkin kirjan parhaita kuvia ovat ne jotka Lartigue otti lapsena, aivan 1900-luvun alussa. Jotain samaa on myöhemminkin otetuissa valokuvissa, mutta samanlaista oivallusta, ihmeellistä tuoreutta ei Lartigue tainnut enää myöhemmin löytää.


Kirjan alussa on valokuvien tunnelmaan johdattava esee, kirjoittajana Michel Braudeau, ja lyhyt minielämänkerta, josta tosin ei käy ilmi se miten ihmeellistä jälkeä Lartigue sai aikaan kamerallaan lapsena. Yllä oleva kuva on tästä esimerkki, ennestään tuttu, mutta silti yhä askarruttava: mikä tässä niin suuresti kiehtoo?

Ei kommentteja: