perjantai 28. syyskuuta 2012

Varasto

Arto Salmisen romaani on lyhyt, 147 sivua, mutta tähän sivumäärään mahtuu elämä, ja uuden elämän ihme: Varasto (WSOY, 2011; ISBN 978-951-0-38198-4). Kirja kertoo varastomiehistä, jotka tekevät raskasta ja kiireistä työtä pienellä palkalla, ja romantiikka on tästä elämästä kaukana.

Jotenkin Salminen onnistuu olemaan uskottava siitä huolimatta, että melkoisen korkealentoista yhteiskuntakritiikkiä tähän teokseen sisältyy, sitä voisi sanoa pamfletiksikin jos haluaisi. Mutta kirjan päähenkilö, varastomies Rousku, on siinä määrin kusipäinen tyyppi, että jalat kyllä pysyvät lukijalla maassa.

Rousku hankkii lisäansioita myymällä tavaraa ohi kirjanpidon, siis varastamalla, ja myymälän puolella työskentelevää Karitaa hän kohtelee katalasti. Mutta yhtäkkiä kuvio keikahtaakin ihan toisin päin, kun Karita osoittautuu ovelammaksi kuin Rousku.

Salmisella on mainioita huomioita niin työelämästä kuin muista yhteiskunnan olomuodoista, vaikkapa synnytysvalmennuksesta, sinnekin Rousku joutuu kun Karita vie mukanaan.

Ja kirjan lopulla alkaa jotenkin tuntua siltä, ettei tässä ihan kauhean huonosti ole käymässä, voisi jopa sanoa niin että tulevaisuuden ennuste on paljon parempi kuin Rousku ikinä menisi kenellekään myöntämään. Kyllä tässä kirjassa ihan ihmisistä puhutaan, tai ainakin ihmisyyttä opettelevista ihmisolennoista.

Ei kommentteja: