sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Ihan tavallisena päivänä

Kate Atkinsonin dekkaria on kehuttu hurjasti, jopa ihmetyttävässä määrin, joten pitihän se tarkistaa mistä tässä on kyse: Ihan tavallisena päivänä (Schildts, 2011; suom. Kaisa Kattelus; ISBN 978-951-50-2112-0). Mutta vaikka Atkinson peittoaa perusdekkarin mennen tullen, en tätä nyt ihan ihmeellisenä pitäisi, vaikka kirjasta kyllä pidinkin.

Niin, ja varasin kyllä sarjan seuraavankin dekkarin, One Good Turn, jossa kirjan yksityisetsivä Jackson Brodie jatkaa tutkimuksiaan.

Tässä kirjassa Brodie saa tutkittavakseen kolme rikostapausta, joille ei päällisin puolin ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta jotenkin rikokset kuitenkin alkavat kietoutua yhteen: kolmevuotiaan lapsen katoaminen, toimistossa tapahtunut surmatyö ja miehensä kirveellä tappaneen naisen tapaus.

Selvittämättömiä rikoksia tutkiessaan Brodie joutuu selvittelemään myös omia perhesuhteitaan, ja Atkinson punoo näppärästi yhteen yksityisetsivän ja hänen asiakkaidensa elämänlankoja, niin että lukija on välillä ihmeissään että miten tässä nyt näin kävikään.

Dekkarin kirjoittajana Atkinson on taitava, ja kuten hyvässä dekkarissa aina, tässäkin puhutaan paljon muusta kuin rikoksista, ihan koko elämästä.

Ei kommentteja: