sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Sotakaupunki - Helsingin Vanhankaupungin historia 1550-1639

Seppo Aalto on tehnyt komean ja perinpohjaisen kirjan Helsingin kaupunkihistoriasta 1500- ja 1600-luvuilla: Sotakaupunki - Helsingin Vanhankaupungin historia 1550-1639 (Otava, 2012; ISBN 978-951-1-26234-3). Kirja on isokokoinen, sivuja on 424, ja lukemiseen tarvitaan pöytä jossa on riittävästi tilaa kirjan aukaisemiseen.

Kirja kertoo kaupunkiin vaikuttaneista tekijöistä, erityisesti aikakautensa kauppa- ja suurvaltapolitiikan näkökulmista, mutta samalla se myös konkretisoi tuon aikaista melko vaatimatonta elämää Helsingin alueella.

Helsinki kehittyi kuin kehittyikin Ruotsin vallan aikana, ei tosin mitenkään dramaattisesti, mutta vaikka aika ajoin Helsingin tilalle pohdittiin jotain toista, paremmin sopivaa paikkaa, säilyi Helsingillä kuitenkin vetovoimaa.

Ja sitten oli terva, se vähän mysteeriksikin sanottava asia että Helsingistä jostain syystä tuli Suomen ensimmäinen varsinainen tervakaupunki:

Helsinki oli Suomen ensimmäinen tervakaupunki. Turun 1550-luvun alun vuosittainen 200-500 tervatynnyrin suuruinen vienti tyrehtyi mitättömäksi. Helsingissä suunta oli nouseva. Helsingin tervanvienti ylitti 1556 Turun vientiluvut noin sadalla tynnyrillä, mutta 1558 ulkomaille laivattiin tervaa jo 1 749 tynnyriä. Helsingin tervan vienti oli aikaansa suhteutettuna suurta, ja pohjan sille tarjosi kysynnän kasvu laivanrakennuksen lisääntyessä ja metsien vähetessä Euroopassa. Vielä terva ei kuitenkaan ollut Pohjolan "mustaa kultaa”, mutta verrattuna muihin Suomen ja Ruotsin kaupunkeihin sillä oli aikaisessa vaiheessa Helsingissä porvareille huomattava taloudellinen merkitys.


Hieno kirja, näin maallikon silmin vaikuttavaa työtä, ja koska Helsingin historiaan en ole koskaan erityisemmin perehtynyt, tämä oli hyödyllinen kirja, nopeasti selattuna, makupaloja sieltä täältä poimien.

Ei kommentteja: