Kuka on Leena Saraste? Wikipedia kertoo: "Hän on työskennellyt lehtikuvaajana, valokuvauksen opettajana, tutkijana ja taiteilijana. [...] Hän on julkaissut 1980 valokuvauksen perusteoksen Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen, jota on käytetty oppikirjana. Teoksesta on ilmestynyt kaksi täysin uudistettua laitosta nimillä Valokuva tradition ja toden välissä (1996) ja Valokuva, muisto – viesti – taide (2010)."
Saraste on saanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kaksi kertaa ja Finnfoto-palkinnon 2005. Ja kokemusta valokuvauksesta, sitä Sarasteelle on kertynyt monelta vuosikymmeneltä.
Valokuvauksen perusteoksen kolmas laitos, Valokuva, muisto – viesti – taide, on perusteellinen esitys siitä, miten kamera ja filmi keksittiin, miten taito levisi ympäri maailmaa, ja miten se herätti kummastusta ja ihastusta.
Sama tarina on kerrottu monta kertaa, mutta Saraste onnistuu tässä hyvin, tuoden esille valokuvauksen pioneerien kokeilut, joilla kuva saatiin kaapattua valonherkkään materiaaliin, miten valotettua materiaalia käsiteltiin kuvan esille tuomiseksi kehityksen avulla, ja miten kuva saatiin pysyvästi talteen kiinnitteen avulla.
Valokuvauksesta syntyi nopeasti merkittävä teollisuudenala, ja moni kaupunki sai oman valokuvaajan - ja usein ensiksi ehtinyt pystyi keräämään itselleen melkoisen varallisuuden kaappaamalla markkinat.
Muotokuvien myötä valokuvista tuli media, joka levitti julkisuuden henkilöistä otettuja kuvia kaiken kansan tietoisuuteen. Ja samalla ihmisille tuli mahdolliseksi oman muotokuvan teettäminen kohtuu hintaan.
Mutta saman tien innostuttiin myös valokuvien korjailuista, ja 1800-luvun loppupuolella se meni sellaiseen äärimmäisyyteen että muotokuvien ihmiset eivät juuri näyttäneet todellisilta.
Valokuvasta taiteena Saraste esittää pätevän, tiiviin kuvauksen, kertoen merkittävistä virtauksista ja valokuvan luonteeseen vaikuttaneista ilmiöistä kuten piktoralismi, suora valokuvaus, valokuvareportaasi ja niin edelleen. Pätevää työtä.
Ja koska kirjassa on huomioitu ansiokkaasti myös suomalaisen valokuvauksen historiaa, ei voi muuta kuin kiittää ja kumartaa tämän teoksen äärellä. Saraste on luonut merkkiteoksen, joka varmasti kestää aikaa.
Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito
8 tuntia sitten
2 kommenttia:
Suosittelen piipahtamaan Retronautin sivulla aistimassa historiaa valokuvien avulla.
Esimerkiksi tuohon muotokuvatehtailuun liittyen: lumen saaminen studioon vaatii vain pientä vaivaa.
@Jarno: No johan on, enpä tuommoistakaan tiennyt olevan olemassa. Kiitos vinkistä!
Lähetä kommentti