Tässä on tiiviissä muodossa perustietoa metsistä, ammattilaisille tai sellaisiksi aikoville: Metsätyypit - opas kasvupaikkojen luokitteluun (Metsäkustannus, 2008; ISBN 978-952-5694-22-2). Kirjan tekijät ovat Juha-Pekka Hotanen, Hannu Nousiainen, Raisa Mäkipää, Antti Reinikainen ja Tiina Tonteri.
Mikä on metsätyyppijärjestelmä? No, kirjan takakannesta opimme, että kyseessä on "käyttökelpoinen menetelmä metsänkasvupaikkojen biologisen tuotoskyvyn kuvaamiseen aluskasvillisuuden perusteella".
Järjestelmää on käytetty Suomessa jo sadan vuoden ajan, ja vaikka se on ehkä teoreettisesti ajatellen keinotekoinen järjestelmä - joidenkin mielestä epämääräinen ja ongelmallinen - niin käytännön tarpeisiin se sopii vallan mainiosti, silloin kun suunnitellaan ympäristöalan toimenpiteitä.
Jotta asia konkretisoituu, otetaan kirjan sisällysluettelosta ote, luvusta Kasvupaikkatyypit ja niiden metsätyypit: Lehdot, Lehtomaiset kankaat, Tuoreet kankaat, Kuivahkot kankaat, Kuivat kankaat, Karukkokankaat sekä Kitu- ja joutomaaluokat kivennäismailla.
Ja metsätyypin määrittäminen on sinänsä kohtuullisen helppoa, aloitetaan listan alkupäästä eli runsasravinteisista kasvupaikoista ja mennään siitä kohti listan loppua, vertaamalla metsätyypin indikaattorilajistoa kyseisen paikan lajistoon, kunnes vastaan tulee se oikea.
Ja vaikka käytännössä voi olla jonkin verran miettimistä siinä, että onko kyseesä juuri tämä vai tuo toinen metsätyyppi, niin riittävän hyvin määrittäminen onnistuu kohtuu pienelläkin harjoituksella.
Sinänsä on aika jännää, että tämä varsin havainnollinen järjestelmä on käytössä vain Suomessa. Toisaalta järjestelmä on selvästi ollut sidoksissa sen soveltamistarkoituksiin, erityisesti metsätalouden käytössä, joten kansallisilla käytänteillä on suuri merkitys järjestelmän käyttökelpoisuuteen.
Mutta: ei hassummin satavuotiaalta. Voisiko sanoa, ettei tässä järjestelmässä ole kovin pahasti menty päin mäntyä. Tunnetustihan niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, ja vähintäänkin tämä kirja auttaa siihen ongelmaan ettei näe metsää puilta. (Kirja on niin asiallinen, että jonkinlaista loppukevennystä tässä oli pakko hakea.)
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
12 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti