Onko seitsemän vuotta sitten julkaistu valokuvausopas enää ollenkaan käyttökelpoinen? Hyvä esimerkki tämmöisestä on Peter Forsgårdin pikkuinen kirja Hyvä kuva! Viestijän valokuvausopas (Inforviestintä, 2004).
Kirja alkaa lupaavasti otsikolla "Valokuvaus on ajattelua", ja kirjan ensimmäinen tekstikappale on tämmöinen: "Ensiksi valokuvaus on ajattelua. Toimivan valokuvan lähtökohtana on ajatus - ei teknisesti monipuolinen kamera tai uusinta tekniikkaa edustavat välineet. Kamera on vain ja ainoastaan ajatuksen ilmaisun väline."
Juuri näin!
Lehtikuvaajalle Forsgård antaa yhteen virkkeeseen tiivistetyn ohjeen: "ajattele mitä otat, ota mitä ajattelet ja ota riittävästi!"
Kuvan sommittelusta Forsgård kertoo olennaisia asioita: "Kameran etsimen kautta avautuva kuva ja sommitteluasetelma muuttuu merkittävästi pienilläkin liikkeillä. Sommitteluvalinnat ovat usein kiinni erittäin pienistä muutoksista ja kyvystä nähdä kuva-ala sommitelmallisesti kiinnostavasti. Sommittelusta tulee ja pitääkin tulla kokemuksen kautta intuitiivista näkemistä."
Mutta sitten on sanottava, että vaikka ajankohtaansa nähden tämä opas on ollut edistyksellinen, ei se sitä enää ole. Kännykkäkameroilla saa paljon parempia kuvia kuin kirjassa mainittu VGA-taso (640 x 480).
Ja kun puhutaan digitaalikameran - nykyisin digikameran - heikkouksista, niin siinä kyllä näkee miten aika on muuttunut: "Toimivuus pakkasessa on heikohko." "Laukaisuviive on pitkähkö." "Pitkillä valotusajoilla ja herkillä asetuksilla (esim. ISO 400) esiintyy kohinaa."
Kehitys on kehittynyt - aivan hurjasti. Tämä kirja on enää lähinnä kuvaus siitä, millaista digikameran käyttö oli silloin kun ne olivat vasta murtautumassa valtavirtaan.
dprk
9 tuntia sitten
2 kommenttia:
Hyviä huomioita. Perusasioissa valokuvaus ei ole muuttunut sitten vuoden 2004. Tuolta osin asiat pitävät aika hyvin paikkansa edelleenkin.
Kuten blogaat on kirja jo pahasti vanhentunut monilta osin.
Itse haen valokuvausaiheisista kirjoista muuta kuin tekniikkaa, ja siinä mielessä tässä kirjassa on edelleen paljon tarjottavaa. Mutta toisaalta uusin tekniikka on se mikä myy niin kameroita kuin kirjoja, sille ei vain voi mitään.
Lähetä kommentti