perjantai 18. marraskuuta 2011

Meili meitä pyörittää - Työelämän sähköpostiviestintä

Anja Alasilta kirjoitti mainion kirjan sähköpostista, tai "meilistä", joka tuppaa näinä päivinä unohtumaan pikaviestien ja verkostoitumispalveluiden jalkoihin, mutta on yhä edelleen tärkeä viestintäväline. Kirja Meili meitä pyörittää - Työelämän sähköpostiviestintä (Infor, 2009) mahtuu pienempäänkin taskuun, eikä teksti ole ollenkaan vanhentunut vaikka pari vuotta on vierähtänyt ilmestymisestä.

Kirja on kirjoitettu siten, että niksejä ja ajatuksia voi poimia sieltä täältä - ja näin Alasilta suosittelee tekemäänkin. Kohta "12 teesiä - ota tai jätä" oli mukavan kantaaottava, ja sieltä poimin teesit 1 ja 12: "Lähetä meiliä vain silloin, kun uskot sen vievän sanomasi perille." "Ole ihmisiksi."

Alasilta kirjoittaa myös blogeista, otsikolla "Ota blogi todesta." Seuraava oli mainio kiteytys: "Jos haluat luodata, mitä muut ideoistasi ajattelevat, blogi lyö meilin mennen tullen. Et saa kommentteja ehkä blogiin, mutta melko varmasti aiempaa enemmän kahvipöydässä ja puhelimessa - tai meilitse."

Voin todeta, että näin tosiaan on: blogi toimii, ja vaikka kommentteja voi olla vähän, ei sitä kannata harmitella. Blogi tekee työtään hiljaa.

Entä sitten se sähköpostin ikävä piirre, että se tuntuu levittävän kiirettä (tai kiireen tuntua) ympäriinsä. Alasilta tarjoaa hyviä ohjeita, muun muassa tämän: "Varo, että et meilaa omaa kiirettäsi toisten niskoille. Viestejä kirjoittaessaan ei konkreettisesti näe eikä kuule muiden tilannetta; siksi sitä on muistettava tietoisesti ajatella. […] Laatu ja teho ottavat aina aikansa."

Hyvä kirja, ja sopivan napakka.

Ei kommentteja: