lauantai 12. marraskuuta 2011

Kadonneella oli yllään

Kadonneella oli yllään (Otava, 2004) on järjestyksessä toinen Colin Dexterin Morse-dekkareista, tosin se on suomennettu myöhemmin kuin useimmat muut sarjan kirjat. Tässäkin kirjassa Morse-hahmo on vielä muotoutumassa, mutta Morse-Lewis -kaksikko toimii jo yhteen, ja tuo mieleen tv-elokuvien parin, siitä kylläkin jossain määrin poiketen.

Mikä tässä kirjassa on ehkä erityistä on Dexterin ironinen suhtautuminen Morseen. Tämä on nerokas laatimaan selityksiä mystiselle katoamistapaukselle, mutta nerokkuus johtaa myös harhaan, ja lujaa. Kerta kerran jälkeen Morse huomaa olleensa väärässä - mutta saman tien alkaa uusi teoria hahmottua, ja Morse rupeaa juoksemaan sen perässä.

On oikeastaan nautittavaa seurata, miten Morse päättelee aluksi, että kadonnut koulutyttö on kuollut, ei vaan hengissä, ei kun kuollut, ei kun hengissä... Eikä totuus tunnu selviävän millään. Morse kovistelee todistajia, ja käy ilmi että teoria on täynnä tyhjää.

Se mikä tv:stä ei välity yhtä lailla kuin näistä dekkareista on tämä harhailujen ketju, se että Dexter ei juurikaan ihannoi Morse-hahmoa, pikemminkin vedättää tätä harhaan kommelluksessa toisensa jälkeen.

Ei kommentteja: