torstai 17. marraskuuta 2011

Operaatio Hokki - Päämajan vaiettu kaukopartio

Mikko Porvalin kirja Operaatio Hokki - Päämajan vaiettu kaukopartio (Atena, 2011) valittiin Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi 2011. Teos kertoo kummallisesta sattumusten kavalkadista. Jatkosodan viimeisinä viikkoina, juuri aseleponeuvottelujen alla, päätettiin tehdä kaukopartioisku Petroskoin ratapihalle. Mutta juuri mikään ei mennyt suunnitelmien mukaan...

Alunperin 50-miehistä joukkoa johti Ilmari Honkanen, Mannerheim-ristin ritari. Suunnitelmaan kuului lennättää partiomiehet vesitasoilla vihollisen selustaan. Operaatio Hokiksi nimetty partio pyrki halvaannuttamaan vihollisen rautatiekuljetukset Aunukseen ja Pohjois-Karjalaan.

Porvali kertoo kaukopartion tarinan kaikkine kommelluksineen: yksi kuljetuskoneista putosi, täydennyslennolla lentäjä törmäsi juovuksissa puuhun, ja partion johtaja sairastui. Ja kaiken lisäksi mukana olleiden kertomukset tapahtumista ovat ristiriitaisia, johtuen kirjausten puuttumisesta ja muistikuvien eroavaisuuksista, joten aivan tarkkaa selontekoa tapahtumista ei enää ole edes löydettävissä.

Porvalin kirja on taitavasti kirjoitettu, kiihkoilematon, hyvinkin realistinen kuva Suomen pyrkimyksestä saada sodan viime hetkillä hieman parempia neuvotteluasemia. Jännitysmomenttia riittää loppuun asti, sillä aselevon syntyessä partio Hokki oli yhä vihollisen selustassa ja paluu kotiin teki tiukkaa.

Vaikka sotakirjallisuutta en ihmeemmin ole lukenutkaan, tämä kirja kyllä piti otteessaan - luin sen lähes yhdellä istumalla. Merkillinen tarina, ja hyvin kerrottu.

Lisäys: Tämä kirja ei voittanut Tieto-Finlandiaa 2011, sillä palkinto meni teokselle Suomen jäkäläopas. Arvioin sen jo aiemmin - ja kuten silloin jo totesin: hyvä valinta!

Ei kommentteja: