sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Suotyypit ja niiden tunnistaminen

Jukka Laine ja Harri Vasander ovat kirjoittaneet Suomen olosuhteisiin tarkoitetun oppaan Suotyypit ja niiden tunnistaminen (Metsäkustannus, 2008; ISBN 978-952-5694-20-8). Opas sopii opiskelijoille, metsäalan ammattilaisille ja metsänomistajille.

Kustantajan sivuilla kerrotaan: "Opas esittelee suotyyppijärjestelmän sekä luonnontilaisten suotyyppien ja turvekangastyyppien kuvaukset. LOPPUUNMYYTY. Uudistettu painos ilmestyy vuonna 2012." Onneksi kirjasto tulee apuun, sieltä teoksen vielä saa käsiinsä, uutta painosta odotellessa.

Ennen tämän kirjan lukemista en tiennyt soista juuri sen kummempaa kuin kolmijaon korpi, räme ja avosuo, sekä sanat neva ja letto. Mutta kirjasta avautuu suotyyppien moninaisuus, sekatyyppejä unohtamatta.

Otetaan sisällysluettelosta ote, pääkohdittain: Aidot korvet, Aidot rämeet, Ruskosammaleiset eli lettoiset suotyypit, Ruohoiset suotyypit, Saraiset suotyypit, Lyhytkortiset suotyypit ja Rahkaiset suotyypit. Ja näiden sisältä löytyy sellaisia suotyyppejä kuin kangaskorpi, rimpiletto, varsinainen saraneva ja niin edelleen.

Olen vaellellut muun muassa Tremanskärrin soilla, kuten myös Valkmusan kansallispuistossa, joista kummastakin löytyy mukavasti erilaisia suotyyppejä. Tämä kirja on mukava reissussa mukaan otettavaksi, sen avulla voi pähkäillä millaisesta suotyypistä on milloinkin kyse, ja millaisia elinolosuhteita ympäristö lajeilleen tarjoaa.

Hyödyllinen kirja luonnossa kulkeville!

Ei kommentteja: