sunnuntai 15. elokuuta 2010

Unelma älykkäästä työyhteisöstä

Anja Kulovesi on kirjoittanut teoksen Unelma älykkäästä työyhteisöstä (Dialogia Oy, 2002), joka sai minut hämmennyksiin. Halusin valtavasti pitää kirjasta, ja se sisältää hurjan määrän hienoja ajatuksia ja oivalluksia, mutta loppujen lopuksi kirja alkoi tuntua jopa luotaantyöntävältä. Ehkä voisi sanoa, että kirjoittajalla on tavaton halu tehdä hyvää, hän lainaa hyviä lähdeteoksia ja pyrkii auttamaan lukijaa eteenpäin, mutta kokonaisuus ei toimi, jokin mättää.

Olisiko kyse siitä, että kirja kertoo aihepiiristä jota ei voi kirjan sivuilla viestiä eteenpäin? Tai ehkä siitä, että liiallinen yrittäminen kostautuu: kun yrittää sanoa kaikesta jotain järkevää, ei tule sanoneeksi loppujen lopuksi juuri mistään mitään.

Rivien välistä on myös luettavissa, että Kulovesi markkinoi teoksellaan omaa työtään, konsultointia yrityksille, eli teos on jossain mielessä täky joka markkinoi kirjoittajan yrityksen palveluita kuten koulutusta ja elämysmatkoja.

Kirjan luku 2, "Esimiehen ansat", oli oikein hyödyllinen, vaikkakin hiukan hajanainen kokoelma havaintoja ja vältettäviä sudenkuoppia. Tästäkään ei loppujen lopuksi synny suurta oivallusta, muutamia pienempiä kuitenkin. Selvää on, että Kulomäen esittämät kolme esimiehen ansaa ovat todellisia ja vaarallisia: 1) huolestuminen, 2) kiinnittyminen itse prosessiin päämäärän sijasta ja 3) yliaktiivisuus. Mutta suo siellä, vetelä täällä.

Pidin myös kohdasta "epärealistisia odotuksia", jossa Kulovesi toteaa: "Niin kauan kuin esimies yrittää organisoida ihmisiä, hän on mahdottoman tehtävän edessä. Ilmaisemme kohtuuttomat odotuksemme joko verbaalisesti tai sanattomin elen ja kehon kielellä, ja ne virittävät pelon ilmapiirin."

Kulovesi ehdottaa: "Suunnittele peli, johon muut pelaajat haluavat osallistua. [...] Kun ihmiset todella saavat olla osallisina upeassa pelissä, he innostuvat ylittämään itsensä."

Tämä on mielestäni teoksen paras kohta, joka sietää mietiskelyä. Itse käyttäisin ehkä toisenlaista vertauskuvaa pelin sijasta, mutta se tuo kyllä esille olennaisen idean siitä, että ihmisille pitää antaa mahdollisuus toteuttaa itseään yhteisessä tavoitteessa.

Ei kommentteja: