Alussa toki oltiin kohtuullisen asiallisia, ennen kuin päätään nosti kansallinen kyky tehdä kaikesta ongelmia. HS uutisoi seuraavasti:
Yhdysvaltalainen aikakauslehti Newsweek on arvostanut Suomen maailman parhaaksi maaksi. Lehden tekemä listaus perustuu viiteen mittariin: koulutukseen, terveyteen, elämänlaatuun, talouden dynaamisuuteen ja poliittiseen ympäristöön. [...]
Jos syntyisit tänään, mikä maa tarjoaisi parhaan mahdollisuuden elää tervettä, turvallista, suhteellisen varakasta ja nousujohteista elämää? [...]
Listauksen tekemiseen käytettiin lehden mukaan kuukausia, ja sen tekemisessä avusti yhdysvaltalaisten tutkijoiden paneeli.
Suomi arvostettiin koulutuksen osalta maailman parhaaksi valtioksi. Elämänlaatu Suomessa oli neljänneksi paras, poliittinen toimintaympäristö viidenneksi paras ja talouden dynamiikka kahdeksanneksi paras. Yhteispisteissä Suomi nousi sadasta mitatusta maasta parhaaksi.
Miten tällaisen yltiöpositiivisen uutisen - SUOMI ON MAAILMAN PARAS MAA!!! - voi sitten nollata ja mollata?
Eräs toimintalinja oli "ihan hyvä juttu MUTTA ..." Eli mitätöidään asian merkitys ja samalla nostetaan esille Suomen yhteiskunnallisia ongelmia ja likapyykkiä. Tästä mainio esimerkki on ESS:ltä: "Suomi on sadan vuoden menestystarina, mutta se myös maa, missä itsemurhat ovat yleisiä, masennus ajaa väkeä ennenaikaiselle eläkkeelle, alkoholi on ongelma ja köyhyys koettelee jopa työssäkäyviä. Newsweekiä lukiessa ja henkseleitä paukutellessa pitää nekin asiat muistaa."
Toinen toimintalinja sitten oli nollata tulokset ja saada ne näyttämään epäluotettavilta. Analyysi Suomen koulutusjärjestelmästä on virheellinen - "meillä koulutetaan paljon, mutta tuloksena on vain akateemisia pätkätyöläisiä" jne. - analyysi ei ota huomioon terveydenhuollon nykyisiä ja tulevia rakenteellisia ongelmia - jne. jne.
Iltasanomat jopa keksi että analyysissä on laskuvirhe: "Suomessakin laajasti viime päivinä puhuttaneessa Newsweek-lehden maavertailussa on epäselvyyksiä, kertoo Ilta-Sanomat. IS:n mukaan Newsweek selvittää, ovatko vertailun ykköseksi nostetun Suomen ja kakkoseksi jääneen Sveitsin pisteet sekoittuneet keskenään. [...] Newsweekin verkkosivuilla ilmoitetuista osapisteistä laskettu keskiarvo jää Suomen kohdalla tasan 89:ään, kun Sveitsin pisteiden keskiarvoksi tulee 89,3. Lehden yhteenvedossa luvut on kuitenkin merkitty toisin päin."
Jep, jep.
Niin, kyllähän muuallakin uutiseen suhtauduttiin kriittisesti, esimerkiksi Colbert totesi: "Newsweek's list of the world's best countries is based on useless criteria like education, quality of life and health."
Vai... Oliko Colbertin tapauksessa kyse ironiasta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti