perjantai 6. elokuuta 2010

Kirjan nimistä

Kemppinen pähkäili Markus Hotakaisen teoksen Suomen säähistoria nimeämistä, siis sitä että teoksen sisältö ei vastannut niihin odotuksiin joita lukijalle (Kemppisellä) syntyi teoksen suhteen.

Kirjojen nimeäminen on melkoinen haaste, että lukija saa suunnilleen mitä olettaa eikä aivan hirveästi pety. Hotakaisen kirjaa näkemättä ja lukematta on vain todettava, että kirjan otsikon mukaisesta aiheesta olisi kyllä mainiota saada käsiinsä kirja - mutta se lienee semmoinen urakka ettei kenelläkään ole siihen mahdollisuuksia ryhtyä.

Joskus liika nerokkuus kyllä kostautuu. Tarkoituksellinen esimerkki tästä on Steve Krugin teos Älä pakota minua ajattelemaan, joka kertoo siitä miten www-sivujen kehittäjät ovat liikaa nerokkaiden ideoidensa pauloissa. Tästä teoksesta tein aikoinaan kirja-arvionkin, kopioinpa sen tuohon alle.

Romaani Kafka rannalla on mielestäni kyllä nimetty väärin, ainakin itselleni teoksen suhteen syntyi odotuksia joihin se ei missään nimessä vastannut. Kafkan uusiksi pilkotun, unenomaisen maailman sijasta kirja olikin formaattimainen nuorisoromaani, joka edusti enemmänkin Harry Potter -estetiikkaa kuin Kafkan kykyä kirjoittaa romaani kokonaan uudelta pohjalta.

Ja vieläkään en osaa päättää, onko Idiootti kirjan nimenä idioottimainen.

* * *

Älä pakota minua ajattelemaan (Steve Krug; Readme.fi, 2006)

Steve Krugin lyhyt teos tarjoaa täyttä vastinetta rahalle. Kirjan avulla vältät tekemästä pahimpia mokia verkkosivuja suunnitellessasi. Vaikka toimivien sivujen tekeminen on vaikeaa, Krug osaa kertoa, mikä usein menee vikaan. Krug toimii niin kuin saarnaa: teos on selkeä ja helposti ymmärrettävä.

Toisin kuin usein luullaan, www-sivujen käytettävyyden ongelmissa vika ei ole useinkaan tekniikassa tai tekijöiden osaamisessa, vaan siinä miten verkkosivuista ajatellaan. Minne katosi käyttäjä?

Sivujen suunnittelusta tulee helposti reviiritaistelua ja eri näkemysten keskinäistä kisaa. Jokaisella meistä on omia mieltymyksiä. Jos kaikki preferenssit huomioidaan, tuloksena on sillisalaatti josta käyttäjä ei tule hullua hurskaammaksi.

Suunnittelussa juututaan usein tietoteknisiin nurkkakuntaisiin väittelyihin. Käyttäjän tarpeet unohtuvat tykkänään. Mutta näin ei saisi olla. Www-sivuja suunniteltaessa pitää keskittyä siihen, miten käyttäjä löytää haluamansa asiat mahdollisimman helposti. Yksinkertaista, mutta niin vaikeaa käytännössä.

Ei kommentteja: