torstai 29. elokuuta 2013

Sami Karjalainen ja Matti Hämäläinen: Neidonkorennot - solisevien vetten lentävät jalokivet

Taitava luontovalokuvaaja (Sami Karjalainen) ja neidonkorentoihin perehtynyt tutkija (Matti Hämäläinen) ovat tehneet kirjan joka on varsinainen jalokivi: Neidonkorennot - solisevien vetten lentävät jalokivet = Demoiselle damselflies - winged jewels of silvery streams (Caloptera, 2013; ISBN 978-952-93-1045-6). Alkusanat on kirjoittanut professori Ilkka Hanski.Lainaanpa tähän teoksen esittelytekstiä, joka kertoo mistä on kyse:

Neidonkorennot ovat purojen ja jokien varsilla eläviä “lentäviä jalokiviä”, kauneimpia kaikista hyönteisistä. Kirja tutustuttaa lukijansa neidonkorentojen kiehtovaan elämään asiantuntevan tekstin ja loistavien valokuvien avulla. Euroopan lajien lisäksi kirja esittelee maailman neidonkorentosuvut sekä neidonkorentojen lähimmät sukulaiset. Kirja on syntynyt tunnustetun valokuvaajan ja lukuisia tieteelle uusia neidonkorentolajeja löytäneen tutkijan yhteistyönä.


Joku oli antanut Helmetissä teokselle viisi tähteä, ja saman arvion antaisin minäkin. Monet valokuvat ovat käsittämättömän taidokkaita, kun neidonkorento on saatu valokuvaan elinympäristössään, esimerkiksi lentämässä puron yllä. Olen itsekin muutamaan kertaan yrittänyt ottaa kuvia neidonkorennoista, ja kyllähän se onnistuu, mutta ei yhtä lailla hienosti kuin tässä kirjassa. Olkoon alla oleva kuva kuitenkin esimerkkinä omasta harrastuksestani.Teoksessa on 233 sivua, ja tähän mahtuu paljon tietoa neidonkorentojen elämästä ja elinympäristöstä eri puolilla maailmaa. Hienoa työtä, ja teos sopii näyttävyydessään myös lahjakirjaksi, pienenä vinkkinä mainittakoon.

Ei kommentteja: