lauantai 3. elokuuta 2013

Gianrico Carofiglio: Todennäköinen syyllinen

Gianrico Carofiglio kirjoittaa surullisen hahmon oikeussalidraamaa, jossa avioeroon ajautunut lakimies puolustaa väkivaltarikoksesta syytettyä mustaihoista miestä italialaisessa oikeusistuimessa: Todennäköinen syyllinen (Moreeni, 2011; suom. Lena Talvio; ISBN 978-952-254-083-6).Teos on ensimmäinen teos asianajaja Guido Guerrinista kertovassa romaanisarjassa. Tarina on kovin kliseinen, eikä itseään surkutteleva lakimieshahmo ole mikään omaperäinen keksintö, mutta jotenkin Carofiglio onnistuu sieppaamaan mukaansa kirjan ensi riveiltä lähtien.

Italialaisen elämäntavan todenmakuinen kuvaus sai tarinasta kiinnostumaan, tai sitten se miten Carofiglio pystyy tekemään Guerrinista monista kliseistä - tupakointi, alkoholinkäyttö, ihmissuhdeongelmat - huolimatta todenmakuisen hahmon, joka yrittää avata oman elämänsä umpisolmuja samalla kun puolustaa asiakastaan oikeudessa.

Teos kertoo monenlaisista ennakkoluuloista, muukalaisuudesta, eroon kasvamisesta, vieraudesta elämässä. Kai näistä aineksista on kirjoitettu parempiakin romaaneja, mutta joka tapauksessa nautin lukemisesta suuresti, ja laitoin sarjan seuraavan romaanin varaukseen Helmetissä.

Ei kommentteja: