Chris Sidwellsin suomennettu teos oli oikein näppärä kuvaus siitä, miten polkupyörän kanssa tulee toimeen, myös silloin kun sitä enemmän käyttää: Polkupyörän huolto-opas (Docendo, 2012; ISBN 978-952-5912-69-2). Alkuperäiseltä nimeltään teos on Bike repair manual.
Teos ei ole kaikenkattava polkupyörään liittyvien asioiden opas, esimerkiksi polkupyörän valinnasta ei teoksessa kovin paljon kerrota, vaikka jonkin verran eri tyyppisistä polkupyöristä onkin mainintoja.
Teos on käytännönläheinen ja liikkeelle lähdetään aivan perusasioista. Teos kertoo pyörän putsauksesta, rasvauksesta, suojaamisesta ja osien kunnon tarkkailemisesta, ja tavanomaiset huoltotilanteet käydään selkeästi läpi, tosin ei kaikkia työvaiheita yksityiskohtaisesti havainnollistaen.
Moni asia johon itse olen törmännyt pienimuotoisissa huoltohommissani tuli esille teoksessa, ja puhutaan siinä vaikeammistakin asioista, esimerkiksi poikki menneen pinnan vaihtamisesta ja vanteen rihtauksesta.
Olen polkupyöräni valinnassa yksinkertaisuuden kannalla: napavaihteet, ei jousitusta, pistosuojatut renkaat. Ja hyvin olen pärjännyt, mitä nyt muutaman asian kanssa olen joutunut huollossa käymään useammankin kerran. Voisin toki tehdä itse enemmänkin huoltoja, mutta kun pyörää säännöllisesti pahimmasta kurasta putsaa ja ketjut pitää kohtalaisessa kunnossa niin kyllä se siitä.
Jonkin verran uusia hyödyllisiä vinkkejä kirjasta kyllä löytyi, ja niitä ajattelin pitää mielessä, kun pyöräni alkaa lähestyä kymmenen vuoden ikää ja 20 000 ajokilometrin rajapyykkiä. Ainakin voisi yrittää vaihtaa kuluneet osat hyvissä ajoin eikä jättää asioita viime tippaan, niin kuin tuppaa käymään. Mistä tulikin mieleen että jarrupalat pitäisi uusia tässä aivan piakkoin.
Miksi taistella?
9 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti