perjantai 9. elokuuta 2013

James M. Cain: The five great novels of James M. Cain

James M. Cain kirjoitti romaaneja joissa katsottiin maailmaa häviäjän näkökulmasta, ilman makeilua tai surkuttelua: The five great novels of James M. Cain (Pan Books, 1985; ISBN 0-330-29113-0).Cain kuvaa näissä romaaneissa rikollisen tai vähintäänkin yhteiskunnan murjoman ihmisen näkökulmaa, ja selvää on, ettei tarinoiden loppu ole onnellinen. Teos sisältää romaanit The postman always rings twice, Serenade, Mildred Pierce, Double indemnity ja The butterfly.

Lainasin teoksen romaanin The postman always rings twice takia, mutta tässä kävi vähän nolosti, sillä jonkin matkaa romaania luettuani tajusin että olen lukenut sen aikoinaan, kovin tutulta kun tarina alkoi kuulostaa. Toki osansa on elokuvallakin, mutta romaani on kuitenkin vähän eri asia, se miten Cain tarinaansa punoo päähenkilöiden näkökulmasta. Tinkimättömäksi voisi tätä kerrontaa sanoa.

Onnea tässä etsitään, mutta onko onni tavoittelemisen arvoista, ja miten käy kun onnen tiellä olevia esteitä rupeaa väkivalloin tieltä raivaamaan?

Ei kommentteja: