tiistai 6. elokuuta 2013

S. J. Watson: Kun suljen silmäni

S. J. Watsonin esikoisteos on omalaatuinen jännäri muistinmenetyksestä ja siitä, missä määrin toisten kertomiin asioihin voi luottaa: Before I go to sleep (Black Swan, 2012; ISBN 978-0-552-16413-9). Teos on ilmestynyt suomeksi nimellä Kun suljen silmäni (Bazar, 2012; ISBN 9789525637311).Kustantaja kuvaa teoksen suomenkielistä käännöstä näin: "Christine herää joka aamu vieressään vieras mies, joka kertoo olevansa hänen aviomiehensä. Lisäksi mies kertoo, että Christine on 47-vuotias ja että hän oli 20 vuotta sitten auto-onnettomuudessa, joka vaurioitti hänen muistiaan pahasti. Joka ilta kun Christine nukahtaa, hänen muistonsa kuluneesta päivästä pyyhkiytyvät pois."

Teos tarttui mukaan kirjaston palautettujen kirjojen hyllystä, arvelin että kyseessä olisi nopealukuinen jännäri, ja sellainen tämä olikin. Romaanin rakentaminen muistinmenetyksestä kärsivän Christinen näkökulmasta on hiukan keinotekoisen tuntuinen temppu, mutta kohtuu hyvin Watson saa tarinansa kulkemaan, mitä voi pitää esikoiskirjailijalta melkoiselta suoritukselta.

Osa romaanista kerrotaan nykyhetken näkökulmasta minä-muodossa. Osa taas koostuu päiväkirjasta jota Christine rupesi pitämään häntä hoitavan neuropsykiatrin kehotuksesta.

Kuten arvata saattaa, kaikki ei ole ihan niin kuin Christinen mies Ben kertoo. Pala palalta alkaa selvitä että Christinen elämässä on 20 vuoden aikana tapahtunut yhtä ja toista sellaista minkä mies jättää kertomatta. Onko syynä se, että Ben haluaa varjella vaimoaan mielipahalta vai onko taustalla muutakin?

Pala palalta Christinen muisti alkaa palata, mutta onko lopulta syytä luottaa myöskään muiden ihmisten kertomuksiin tapahtumista? Kuka loppujen lopuksi tietää totuuden?

Ei kommentteja: