torstai 22. elokuuta 2013

Len Deighton: Vakooja Paino

Len Deightonin kirjoittaman kylmän sodan maailmasta kertovan Vakooja-trilogian päättää romaani Paino (WSOY, 1992; suom. Erkki Jukarainen; ISBN 951-0-18180-3).Paino on sekä mielenkiintoinen että hiukan lattea romaani siinä mielessä, että tässä kerrotaan niistä asioista jotka aiemmissa Bernard Samson -romaaneissa jäivät lukijalta pimentoon. Jos tämän romaanin lukisi ennen muita romaaneja, katoaisi niiden jännitteestä iso osa. Ja samalla tämä teos ei niin erityisen yllättävä ole, koska aika paljon tapahtumista on kuitenkin jo selvinnyt teossarjan aiemmissa romaaneissa.

Tässä romaanissa selviää, miten Samsonin vaimon Fionan loikkaus KGB:n riveihin järjestettiin, ja miten kaksoisagenttina toimineen Fionan salaisuutta pyrittiin varjelemaan kaikin keinoin, kunnes tuli aika palauttaa hänet takaisin länteen.

Kohtalaisen hyvin Deighton urakastaan selviää, ja vaikka joku oli antanut romaanille Helmetissä vain kaksi tähteä, kyllä tämä kolmen tähden arvoinen vähintäänkin on. Oikeastaan on mainiota, miten esimerkiksi käsitys siitä millainen Samson on kokee tässä kirjassa uudelleentulkinnan, kun häntä arvioidaan sekä vaimon että esimiehen näkökulmasta.

Samson-romaaneissa on vielä lukematta kolmas ja viimeinen trilogia sekä aiemmista tapahtumista kertova romaani Rautaristi, ja lienee niin että kyllä tämä urakka täytyy hoitaa loppuun asti.

Ei kommentteja: