perjantai 16. elokuuta 2013

Ian Stuart: Taivaan nuoli

Ian Stuart oli Alistair MacLeanin salanimi, ja kovin tutulta tämän kirjan kerronta ja asetelmat tuntuvat: Taivaan nuoli (WSOY, 1961; suom. Aaro Vuoristo). Alkuteos on nimeltään The Dark Crusader.

Kirja kertoo John Bentallista, joka saa salaisen tehtävän "nuhruiselta pieneltä mieheltä nuhruisessa pienessä huoneessa". Lehdissä on tarjottu työpaikkoja teknisen alan asiantuntijoille Australiasta ja Uudesta-Seelannista, ja monet asiantuntijat ovat lähteneet Englannista ja kadonneet tietymättömiin.

John Bentall lähtee selvittämään tapauksia, sillä hänen taustansa oli polttoainetekniikan asiantuntija ennen tiedustelutehtäviin siirtymistä. Kumppaniksi hän saa salaisen palvelun agentin Marie Hopemanin, joka esittää Bentallin vaimon osaa.

MacLeanin teoksissa ei voi sanoa olevan enemmälti romantiikkaa, eikä tässäkään sitä kovin paljon ole, mutta Bentallin ja Hopemanin välinen yhteispeli on romaanin ytimessä, se missä määrin kiintymys toiseen ihmiseen voi saada tekemään asioita - tai saada jättämään tekemättä.

Käy ilmi, että Bentall on joutunut suurisuuntaisen juonittelun pelinappulaksi, ja tavoitteena ei ole sen vähäisempi kuin horjuttaa ydinasevaltioiden kahdenvälistä kauhun tasapainoa. Ei tämä hassumpi romaani ollut, tosin paikka paikoin teksti tuntui vähän kankealta, ja eräällä sivulla oli sama identtinen tekstikappale kaksi kertaa peräkkäin.

Ei kommentteja: