tiistai 20. elokuuta 2013

George Saunders: CivilWarLand in bad decline - stories and a novella

George Saunders osaa novellin kirjoittamisen, mutta erityisesti hän osaa katsoa maailmaa niin vinosta vinkkelistä että tuntuu pyörryttävältä: CivilWarLand in bad decline - stories and a novella (Vintage, 1997; ISBN 978-0-09-959581-6).Novellit on sijoitettu jonnekin lähitulevaisuuden Amerikkaan, jossa yhteiskunta on romahtamassa tarkemmin määrittelemättömällä tavalla. Tässä romahtamisessa ihmisten pahimmat piirteet tulevat esille karikatyyrimäisesti.

Teemapuistot, museot ja monenlainen yritystoiminta tulee esitetyksi sellaisessa valossa, että oikein pahaa tekee, mutta samalla hymyilyttää. Näin ihmiset toinen toisiaan voisivat kohdella, kukin sokeina sille miten järjettömästi maailma on rakentunut.

Jouduin palauttamaan kirjan sen eräpäivän lähestyessä, sillä siitä oli varaus, mutta onneksi teos oli sen verran lyhyt että sen sai luettua yhdessä illassa. Suositeltavaa luettavaa kenelle tahansa novellien ystävälle, myös niille joita spekulatiiviset elementit eivät kiinnosta, sillä ihmisyydestä tässä puhutaan, rujon lyyrisellä tavalla.

Ei kommentteja: