tiistai 20. marraskuuta 2012

Suuri autokirja - visuaalinen historia

Tämä kirja on isokokoisimpia mitä minulla koskaan on ollut käsissäni, eikä välttämättä mahtuisi normaaliin kirjahyllyyn: Suuri autokirja - visuaalinen historia (Readme.fi, 2012; ISBN 978-952-220-569-8). Teoksen päätoimittaja on Giles Chapman ja kääntäjä Tapani Lahtinen.


Teoksen kannessa lukee mainosteksti: "Kaikkien aikojen upeimmat autot - yli 1200 maailman parasta autoa Aston Martinista Zondaan." Kirja on juuri mitä lupaakin: auto auton perään, lyhyesti kuvattuna, kattaen aikakauden ensimmäisistä höyryvoimalla toimineista autoista tämän päivän menopeleihin, unohtamatta myöskään esimerkiksi astronauttien kuussa käyttämiä kulkuneuvoja.


Auton historiasta tässä on kyse, ja vaikka autoista ei hirveästi ymmärtäisikään, kyllä näistä kuvista näkee miten kehitys on edennyt ja millaista muotokieltä ja teknisiä ratkaisuja on kokeiltu. Jotkin ratkaisut tuntuvat hassunkurisilta tänä päivänä, osa taas sellaisilta että tuntuu kuin olisi menty takapakkia noista ajoista.


Kirja oli sen verran iso, että en pystynyt tähän kirja-arvioon saamaan näytettä kirjan sivuista muuten kuin ottamalla valokuvan. Valkotasapaino meni vähän pieleen, mutta sitten ajattelin että tämä antiikkinen sävytys sopiikin teemaan aika hyvin.

Ei kommentteja: