torstai 15. marraskuuta 2012

Koillisväylän löytäjä - tutkimusmatkaaja Adolf Erik Nordenskiöld Jäämerellä

Markku Löytönen on tehnyt tekstin ja Riikka Jäntti kuvat tähän hienoon lastenkirjallisuudeksi luokiteltuun teokseen, joka kyllä sopii luettavaksi kaikenikäisille: Koillisväylän löytäjä - tutkimusmatkaaja Adolf Erik Nordenskiöld Jäämerellä (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005; ISBN 951-746-709-5). Luulen että olen lukenut tätä kirjaa aiemminkin, mutta niin vain löysin siitä paljon uutta.

Kirja on lyhyt, 46 sivua, ja sivuille on saatu mahtumaan tekstiä ja kuvitusta ilman että taitto tuntuu tunkkaiselta. Joissakin kohti tuntui siltä kuin kieli hiukan takeltelisi, mutta toisaalta tämä oikeastaan sopii teoksen historialliseen luonteeseen.


Nordenskiöld oli melkoisen taitava tutkimusmatkailija, ja erittäin perusteellinen valmisteluissaan ja toimissaan niin että vaikka Vega-alus juttui jäihin ei silti ollut mitään hätää.

Joulukuusta ei ollut muistettu ottaa mukaan, mutta sen sijaan laivalla oli mukana lehden kokonainen vuosikerta niin että joka päivä "ilmestyi" uusi lehden numero. Ja aina löytyi syitä järjestää juhlia keventämään arkea.

2 kommenttia:

Leila Kastelli kirjoitti...

Tuo olisi mukava joululahja 'tutkijalle'. Ihastuin Nordenskiöldiin, kun sain vierailla hänen kodissaan Mäntsälässä.

Voi kun samanlaisen kirjastohuoneen tai rakennelman mikä siellä oli!

Juha Haataja kirjoitti...

Jep, tämä tosiaan sopii lahjakirjaksi, ja kaikenikäisille!

Mäntsälän Alikartanon nettisivuilla puhutaan barokkiklassismista, mitähän sekin tarkoittaa... Hieno paikka varmaan. Ilmeisesti kartano on nyt suljettuna korjaustöiden vuoksi.