maanantai 19. marraskuuta 2012

Rocks around the world

Stefan Glowacz ja Uli Wiesmeier kertovat kalliokiipeilystä ilman apuvälineitä: Rocks around the world (Sierra Club, 1996; englanniksi kääntänyt Martin Boysen; ISBN 0-87156-885-3).


Sain kirjan käsiini oikeastaan vahingossa, sillä olin kiinnostunut Sierra Clubin julkaisemista valokuvakirjoista, ja tämän otsikko tuntui lupaavalta. Mutta kyse ei ollutkaan kivistä sinänsä, vaan niiden kiipeämisestä, eri puolilla maailmaa.

Kirja kertoo kiipeämisestä eri kohteissa, ja samalla se kertoo kalliokiipeilyn kulttuurista, ja erityisesti kirjan tekijöiden suhtautumisesta kiipeilyyn. Kuvat ovat niin päätähuimaavia, että koin korkeanpaikan kammoa vaikka istuin turvallisesti sohvalla.


Kirjan tehnyt parivaljakko suhtautuu intohimoisesti kiipeilyyn, mutta samalla pohditaan myös vaaran viehätysti, sitä syytä joka saa jotkut kiipeilijät luopumaan turvaköysistä ja olemaan pelkästään omien raajojensa varassa, konkreettisesti. Jotkut kirjan kuvista ovat huimaavia siksikin, että kiipeilijälle ei tunnu olevan turvaköysiä, mutta tarkemmin katsoen köydet löytyivät osasta näitäkin kuvia, taustalle kätkettyinä.

Huimaa meininkiä, ei voi muuta sanoa.

Ei kommentteja: