tiistai 13. marraskuuta 2012

Kaikki peliin

David Nicholls saa kehuja, mutta minua ei tämäkään romaani sytyttänyt: Kaikki peliin (Otava, 2012; suom. Sauli Santikko; ISBN 978-951-1-26200-8).

Kirjan kannessa lukee "Niin noloa. Niin totta. Niin hauskaa." No, nolouksia kirja on pullollaan, mutta kovin todenmakuiseksi kirjaa ei voi sanoa, ja hauskuuskin on vähän teennäistä kun tuntuu siltä että kirjan hahmot ovat kaikki karikatyyrejä vailla syvempää merkitystä.

Harpoin kirjasta pitkiä pätkiä ohi, kun ei kerta kaikkiaan kiinnostanut, mutta kyllä teoksen loppuun asti luin, ja olihan siinä ajoittain ihan todenmakuisia ja osuviakin kohtia. Mutta ehkä ongelmana on se, että kirja kertoo sellaisesta yhteiskunnallisesta todellisuudesta, jota en koe omakseni, ja tästä syystä en myöskään pystynyt hahmoihin tarttumaan.

Kirjan päähenkilö on Brian, joka lähtee opiskelemaan kirjallisuutta kun ei muutakaan järkevää tekemistä keksi. Mutta opiskelijaelämä ei oikein vastaa odotuksia, muun muassa siitä syystä että Brian on melkoinen törppö, joka ei ymmärrä tekemisiään ja haluamisiaan.

Rivien välistä lukija kyllä ymmärtää miten sokea Brian on ympärillään tapahtuville jutuille, mutta vähän turhankin osoittelevaa ja ehkä myös lukijaa kosiskelevaa tämä teksti on.

Otetaan tähän loppuun vielä lainaus tekstistä, kohdasta missä Brianin paras ystävä on sairaalassa jouduttuaan auto-onnettomuuteen:

”Hei, etkö aio signeerata kipsiäni?”

”Joo, totta kai.” Minä menen sängyn päätyyn, otan kuulakärkikynän kirjoituslevystä ja etsin tyhjän tilan, johon kirjoittaa. Kipsissä on paljon ”parane pian”-toivotuksia ja tuntemattomia nimiä. Tonen käsialalla on kirjoitettu ”ihan oikein sinulle, urpo” ja ”Zeppelin on paras!”. Minä mietin hetken ja kirjoitan: ”Spence-hyvä. Kiitos ja pahoitteluni. Murra jalka! Hah haa! Rakkaudella, ystäväsi Bri.”

”Mitäs kirjoitit?”

”Että murra jalka.”

”Murra jalka!”

”Tiedäthän, se tarkoittaa hyvää onnea. Teatterissa sanotaan niin.”

Spencer tuijottaa kattoon, nauraa hampaittensa välistä ja sanoo hitaasti: ”Tiedätkö mitä, Brian? Joskus sinä olet ihan uskomaton kusipää.”

”Joo, Spence, tiedetään. Tiedetään.”

Ei kommentteja: