perjantai 22. helmikuuta 2013

Pete Suhonen: Hitlerin kylkiluu

Pete Suhonen tarttuu melkoiseen aiheeseen, kansallissosialistiseen ääriliikkeeseen, ja punoo tästä kertakaikkisen reippaan tarinan: Hitlerin kylkiluu (WSOY, 2012; ISBN 978-951-0-39308-6). Kirjan "sankarit" ovat varsinaisia reppanoita, kukin heistä on omalla tavallaan totaalisen nyrjähtänyt, ja aina kun tuntuu ettei enää voisi mennä hullummin, niin menee.

Kirjan huumori tehoaa kai sen takia, että se on sellaista joka voisi olla tottakin, ja ehkä onkin, mikä saa lukijan pelkäämään: entä jos...

Poliittisella äärilaidalla tässä romaanissa eletään, sellaisissa ympyröissä että mitä kummallisimpien "avujen" ansiosta päivälehtien palstoille viime vuosina rynnineet hahmot tuntuvat ihan keskivertosuomalaisilta romaanissa esiintyvään porukkaan verrattuna.

Suhonen tuntuu nauttivan siitä, että saa tehdä politiikoista niin räjähtäneitä karikatyyrejä että kaikki uskottavuus on kadonnut jo sata sivua sitten. Mutta, mikä kummallisinta, silti tämä romaani pysyy koossa, jotenkin tässä tuntuu olevan jotain olennaista suomalaisesta todellisuudesta, ja samalla jotain yleismaailmallisesti totta.

Ei kommentteja: