torstai 21. helmikuuta 2013

Ansel Adams: An Autobiography

Ansel Adamsin elämänkertakirja, siitä tässä on kyse: An Autobiography (Thames and Hudson Ltd., 2. painos, 1986; ISBN 0-500-54111-6). Kirja valmistui vähän ennen Adamsin kuolemaa, ja kansikuvassakin komeilee jo selvästi ikääntynyt valokuvaaja. Ja eilen sattui olemaan Adamsin syntymäpäivä (20.2.1902 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat), joten tämän kirja-arvion julkaiseminen on melkeinpä ajankohtaista.


Adams kertoo kirjassa tekemisistään laajasti ja perusteellisesti, ja vaikka valokuvillakin on roolinsa, kyllä tämä ennen kaikkea elämäkerta on, kuvaus kaikesta siitä mitä Adams ehti uransa aikana tehdä.

Ja kirjasta löytyy tietenkin kuva Adamsista opettamassa, niin sanottu "vuorisaarna-valokuva", jossa Adams luennoi oppilailleen vuoren huipulla seisten.


On hienoa, että tämä kirja on lainattavissa pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-järjestelmästä. Adams oli ainutlaatuinen valokuvaaja, tekninen virtuoosi joka pystyi jotenkin kummallisella tavalla näkemään maisemassa sellaista joka pysäyttää katsojansa uudelleen ja uudelleen.

Ja mainittakoon vielä TOPin postaus Adamsista, ja sen mainio kommentti jossa Jim Hughes muistelee Adamsille järjestettyjä 80-vuotisjuhlia.

Ei kommentteja: