torstai 7. lokakuuta 2010

Pradorin kuu

Neal Asherin romaani Prador Moon olisi jäänyt lukematta, jos en olisi törmännyt erinomaiseen novellikokoelmaan The Gabble - And Other Stories, jossa Asher osoittautui lyhyen proosan osaajaksi. Ja mikä mainiointa, Prador Moon on lyhyt kirja, eikä sorru niihin sudenkuoppiin mihin Asherin "paksut" romaanit, samojen asioiden toistoon ja puuduttavaan ryntäilyyn paikasta toiseen.

Ehkäpä voisi sanoa, että kirja on liian lyhyt pahasti puuduttamaan. Ja ennen kaikkea se on kiinnostava kuvaus kohtaamisesta ulkoavaruuden älykkään sivilisaation kanssa - asia josta itse Stephen Hawking on varoittanut: "heidän löytämisensä sijaan ihmisten pitäisi kaikin keinoin yrittää välttää heidän kontaktiaan".

Prador-sivilisaatio on tuttu Asherin aiemmista kirjoista, mutta nyt pääsemme näkemään miltä ensi kontakti vaikutti ja mitä siitä seurasikaan. Se missä Asher on hyvä on kokonaan toisenlaisen elämänmuodon kohtuullisen uskottavassa esittämisessä, "sisältä käsin", ja hän onnistuu antamaan Prador-sivilisaation toimista konsistentin kuvan, huolimatta siitä miten hirveä tuo ensikontakti on ihmisten kannalta.

Mutta kaikesta positiivisesta huolimatta on pakko todeta, että yhtään pitempää kirjaa aiheesta en olisi jaksanut lukea. Mutta voi silti kestää aikansa ennen kuin otan seuraavan Asherin kirjan käteeni.

Ei kommentteja: