maanantai 18. lokakuuta 2010

Kansainvälinen homoliitto ja muita järjettömiä uskomuksia

Kansanedustaja Päivi Räsäsen kommenteista liikkeelle lähtenyt kirkosta eroamisen vyöry näyttää sen kuin vain kiihtyvän. Asiaa lietsoo se, että vaalit ovat lähestymässä ja niinpä poliitikot hakevat palstamillimetrejä melkein keinolla millä tahansa.

Yksi tässä kunnostautuneista on kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokas Jouko Piho. Hän on herättänyt huomiota blogimerkinnällään, jossa vihjailtiin maailmanlaajuiseen homojen salaliittoon. Kirjoitus täytää kaikki klassisen (ja höyrypäisen) salaliittoteorian tunnusmerkit, joten siihen tarvitaan vastalääkettä.

David Aaronovitchin teos Voodoo Histories: The Role of the Conspiracy Theory in Shaping Modern History on mainio katsaus siihen, miten salaliittoteoriat ovat muovanneet ihmiskunnan historiaa. Ja myös siihen, miten useimmissa tapauksissa kyse on selvästi arkijärjellä ajatellen typerästä väittämästä, mutta siitä huolimatta paljon ihmisiä on niellyt ajatuksen sellaisenaan. Miksi näin?

Ehkä selitys löytyy siitä, että useimmat salaliittoteoriat on rakennettu samalla tavalla. Tämä rakenne läpäisee ihmismielen puolustusmuurin ja pystyy tehokkaasti ankkuroitumaan ajatuksiin.

Tässä en ota edes kantaa niihin salaliittoteorioihin - joita voi olla valtaosa - joissa koko todisteaineisto on keksittyä ja pienikin asian tutkiminen paljastaisi sen.

Salaliittoteoriaan kuuluu, että siinä vihjaillaan "asiantuntijoihin", jotka ovat perehtyneet asiaan ja tarjoavat sille (ainakin nimellisen) aktoriteetin tuen. Ikävä kyllä, tarkemmin asiaan tutkittaessa kyseiset auktoriteetit paljastuvat joko nimettömiksi tai sitten heidän käyttämisensä auktoriteettina on kyseenalaista: todellisia asiantuntijoita on lainattu tarkoitushakuisesti väärin tai sitten kyseessä on salaliittoteoriasta tavalla tai toisella hyötyvä marginaalitoimija.

Auktoriteetteihin vetoamisen lisäksi salaliittoteoriassa vihjataan aikaisempiin tapahtumiin, joihin vedotaan tyyliin "kun kerran X, niin miksi ei myös Y". Toisinaan aikaisempi tapahtuma on moneen kertaan perättömäksi osoitettu salaliittoteoria (esimerkiksi niin sanottu "juutalaisten ylikansallinen salaliitto", johon vedottiin natsi-Saksassa) tai sitten kyseessä on tapahtuma jolla ei ole juuri mitään tekemistä nyt esillä olevan asian kanssa. Tässäkin haetaan uskottavuutta uskomattomalle väitteelle.

Nykypäivänä on onneksi kohtuullisen helppo tarkistaa perusasiat esimerkiksi Wikipediasta. Mutta vastakkaisen todistusaineiston olemassaolo ei suinkaan vakuuta salaliittoteorioihin uskovia.

Mainio esimerkiksi tällaisesta on väite, että New Yorkin tapahtumat 11.9.2001 olisivat sepitettä - huolimatta siitä että sekä kuvallinen että silminnäköiden kertoma todisteaineisto on suorastaan käsittämättömän runsasta.

Vastaava salaliittoteoria liittyy väitteeseen, ettei USA koskaan tehnyt miehitettyä laskeutumista kuuhun vaan koko juttu oli sepitettä. Tämäkin väite on helppo arkijärjellä ymmärtää järjettömäksi.

Miten mahdollinen lavastus olisi voinut jäädä vuotamatta julkisuuteen? Lisäksi esimerkiksi Myytinmurtajissa on käyty läpi asiaan "vihkiytyneiden" väitteitä ja todettu ne perättömiksi. Esimerkkinä videolla näkyvä lippu joka näyttää heiluvan ilmavirrassa vaikka kuussa on tyhjiö - kyseessä on lippukankaan ja sitä tukevan varren keskinäisellä dynamiikalla selitettävä ilmiö.

Mikä on ilmiselvää, että salaliittoteoriat elävät ja voivat hyvin tänäkin päivänä. Ja kirja Voodoo Histories tarjoaa mainiota argumentaatiota niille jotka kohtaavat salaliittoteorioihin hurahtaneita - tosin epäilenpä että hyvätkään argumentit eivät asiaansa uskovien mieltä muuta.

Ei kommentteja: