torstai 25. heinäkuuta 2013

P. G. Wodehouse: Pip-pip, Sir! - valikoima parhaita Jeeves-juttuja

P. G. Wodehouse kirjoitti joukon Jeeves-novelleja ja julkaisi niistä kokoelman The world of Jeeves. Näistä novelleista koostuu suomennettu antologia Pip-pip, Sir! - valikoima parhaita Jeeves-juttuja (WSOY, 1993; 3. painos; suom. Paavo Lehtonen ja Raija Mattila; ISBN 951-0-18685-6).Novelleissa palataan aivan alkuun, siihen miten Wooster sai miespalvelijakseen Jeevesin, ja miten nopeasti Jeeves ottikaan ohjat haltuunsa.

Novelleissa kerrotaan samaa tarinaa kuin romaaneissa - loppujen lopuksi jokainen Jeeves-tarina on saman peruskertomuksen variaatio - mutta ehkä Wodehouse silti on parhaimmillaan Jeeves-romaaneissa, joissa oli mahdollista kehitellä vieläkin kaistapäisempiä tarinoita kuin novellin pituisissa kertomuksissa.

Mutta kyllä näissä ytyä riittää, ja vaikka Wodehousen tarinat ovat tarkoituksellisen pinnallisia, voisi jopa sanoa että suurenmoisen taitavasti Wodehouse karttaa niin sanottuja suuren kirjallisuuden tavoitteita, tuloksena on joka tapauksessa sellaista tekstiä joka sytyttää lukijan. Maailma ei voi olla läpeensä paha kun meillä on tällaista kirjallisuutta.

Ei kommentteja: