tiistai 16. heinäkuuta 2013

Max Brooks: Zombi - taistelijan opas

Max Brooks on kirjoittanut ja Max Werner kuvittanut tämän erikoislaatuisen "tietokirjan" siitä miten selvitä hengissä kun elävät kuolleet hyökkäävät kimppuun: Zombi - taistelijan opas (Johnny Kniga, 2009; suom. Helmi Keränen; ISBN 978-951-0-34110-0).Teos pohdiskelee puolifiktiivisellä tavalla yhteiskunnan mahdollisen romahtamisen tilannetta, sitä mitä tapahtuisi jos viidakon laki astuisi voimaan yhteiskunnan rakenteiden kaatuessa. Eräänlaisesta survivalismista tässä siis on kyse, ja luonnollisesti teoksen huumori perustuu hyvin vakavaan esitystapaan hyvin erikoislaatuista tilannetta kuvattaessa.

Näin Brooks kirjoittaa sopivan aseen valinnasta. Zombin kanssa lähitaisteluun joutuminen tarkoittaa että on onnistuttava ensi yrityksellä sillä toista ei tule:

Maailman paras yksittäinen ase eläviä kuolleita vastaan on ehdottomasti juoksuhautapiikki, joka on vajaan 17 sentin mittaisen teräspiikin ja nyrkkiraudan yhdistelmä. Ase juontaa juurensa ensimmäisen maailmansodan raakoihin lähitaisteluihin, joita käytiin ahtaissa, muutamien kymmenien senttien levyisissä juoksuhaudoissa. [...] Alkuperäiset juoksuhautapiikit ovat erittäin harvinaisia, ja niitä tuskin löytyy muualta kuin museoista tai yksityiskeräilijöiden kokoelmista. Siinä tapauksessa että aidon juoksuhautapiikin piirustukset onnistuu saamaan käsiinsä, kannattaa teettää yksi tai kaksi käyttövalmista ja testattua jäljennöstä. Sen parempaa investointia ei ole olemassakaan.


Max Brooksin zombie-kirjoista on juuri valmistunut elokuva World War Z, jolla ei ole mitään tekemistä kirjojen kanssa, kuten odottaa saattaakin. Brooksin dystopia on liian synkkää ja ehkä myös omalla tavallaan liian osuvaa jotta siitä voisi syntyä kunnollista elokuvaa.

Lisäys: Tähän postaukseen sopii linkittää tämä uutinen, jonka otsikko on “The World’s First Zombie Proof House”.

Ei kommentteja: