torstai 18. heinäkuuta 2013

Max Brooks: Sukupolvi Z - zombisodan aikakirjat

Max Brooks kirjoittaa vaihtoehtoisen historian kronikkaa, jossa ikään kuin tulevaisuudesta käsin haastatellaan kymmenen vuotta kestäneiden "zombisotien" sankareita (ja osin myös lurjuksia), niitä jotka selvisivät hengissä kaaoksesta: Sukupolvi Z - zombisodan aikakirjat (Johnny Kniga, 2011; suom. Helmi Keränen; ISBN 978-951-0-35311-0).Teos oli saanut Helmetissä viisi tähteä (kaksi arviointia), jota pidin melko reippaana tähdittelynä kunnes olin lukenut kirjaa vähän pidemmälle. Ei Brooks hassummin kirjoita, vaikka ei sentään viiden tähden tasolla, kolme tai neljä riittäisi.

Tämä näennäisesti tietokirjalta vaikuttava fiktiivinen tarina pysyy kohtalaisen hyvin kasassa, ja oikeastaan Brooks pohtii kirjassa yhteiskuntien haavoittuvuutta ja niitä mahdollisia äärimmäisiä keinoja joihin voitaisiin joutua turvautumaan hätätilassa.

Näin Brooksin kirjasta kerrotaan sen fiktiivisessä esittelytekstissä:

Brooksin katsaus zombisodan vaiheista paneutuu perusteellisesti syihin maailmanlaajuisen hätätilan taustalla. Ihmiskunnan sukupuutto onnistuttiin välttämään sen pienen väestönosan toimesta, joka turvasi mieluummin omaan neuvokkuuteensa kuin kodinturvajoukkoihin. Brooks kuvailee kiehtovalla tavalla, kuinka sodan synkimpinäkin hetkinä ihmiset eivät epäröineet kehitellä toinen toistaan luovempia ja tehokkaampia keinoja säilyä hengissä elävien kuolleiden kynsissä. Sukupolvi Z on perinpohjainen selonteko zombisodan vaiheista ja erinomainen hakuteos Z-sodan syistä, seurauksista ja selviytyjistä. Tätä teosta varten Brooks matkusteli vuosien ajan ympäri maailmaa haastatellakseen mahdollisimman monia sodasta selvinneitä.


Olen lukenut myös Brooksin edellisen teoksen Zombi – taistelijan opas, joka on ollut melkoinen myyntimenestys Yhdysvalloissa. Ja tämä Sukupolvi Z -teos on valmistunut elokuvaksi, pääosassa Brad Pitt, vaikkakaan elokuvalla ja kirjalla ei ole mitään muuta yhteistä kuin nimi.

Vakavista asioista tässä on kyse, ja myös eräänlaisesta huumorista, liittyen survivalismi-tyyppiseen ajatteluun ja tämäntyyppisten ajatusten viemiseen loogiseen päätepisteeseen saakka, tilanteeseen jossa koko yhteiskunta on romahtanut, kehenkään ei voi luottaa ja zombit ovat jatkuvasti tavoittelemassa sinua saaliikseen.

Ei kommentteja: