lauantai 27. heinäkuuta 2013

Hannes Heikura: Dark Zone = Hämärä vyöhyke

Hannes Heikuran teos on mustanpuhuva, kooltaan massiivinen valokuvateos: Dark Zone = Hämärä vyöhyke (Musta Taide, 2011; ISBN 978-952-5818-16-1). Käännös englanniksi: Jüri Kokkonen. Teos liittyy näyttelyyn Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 17.6.-4.9.2011.Helmetissä teos oli saanut kolme tähteä (kaksi arviointia), mitä pidin kovin vaatimattomalta. Mutta teokseen perehdyttyäni antaisin sille juurikin kolme tähteä viidestä, sillä jotain tästä puuttuu. Ehkä valokuvia on liikaa, teoksen 182 sivussa on tyhjäkäyntiä, ja osa valokuvista ei ole aivan niin onnistuneita kuin toivoisi.

Tai ehkä kyse on siitä, että monen valokuvan osalta tuntui siltä kuin tässä olisi muutettu värikuva mustavalkoiseksi, niistä puuttui se mustavalkoisen valokuvan erikoislaatuinen hehku jonka taiturit osaavat saada esiin. Sen sijaan että mustavalkoisuus olisi tuonut valokuviin jotain lisää, se poisti jotain olennaista.

Sitä kylläkään ei voi kieltää, etteivätkö valokuvat olisi teknisesti onnistuneita, ja puoli tusinaa valokuvaa kyllä säväyttivät, saivat arvostamaan Heikuran taitoa. Mutta ihan ne eivät riitä näin massiivista teosta kannattelemaan.

Ei kommentteja: